CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hasat zamanında bazı ürünlerin gümrük vergisinin düşürülerek ithalatın önünün açılmasıyla üreticilerin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili sorusuna yanıt veren Tarım Bakanı Pakdemirli, piyasayı regüle etmek için gümrük vergilerinde düzenleme yapıldığını bildirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, hasat dönemlerinde yerli üreticiyi ciddi bir şekilde mağdur eden ithal ürünlerde vergi indirimi uygulamasını gündeme getirdi. Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli’ye “Fasulye ekilirken, buğday hasat edilirken ithal ürün gümrük vergisi düşürülüyordu, bu uygulamayla çiftçi, tüccara maliyetin altında ürün satmak zorunda bırakılıyordu. Bu uygulamalar devam edecek midir?” şeklinde soru yöneltti. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in komisyonda yönelttiği sözlü sorusuna yazılı yanıt verdi. Bakan Pakdemirli, “Gümrük vergilerinde yapılan düzenleme; piyasayı regüle etmek ve spekülatif hareketlerin önlenmesini amaçlamaktadır. Bakanlığımızca üreticilerimizin mağdur olmaması için gerekli tedbirler alınmakta olup, ayrıca tüketicilerin de uygun fiyatlı tarım ve gıda ürünleri temini konusunda gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir” açıklamasında bulundu. 

Bakan Pakdemirli’nin yaptığı açıklamada, hasat zamanlarında ithal ürünlerde gümrük vergisi indirimi uygulamasının devam edeceğinin anlaşıldığını belirten Gürer, bu durumun yerli üreticiyi ciddi manada mağdur ettiğine işaret etti. Gürer, “Tüketicinin korunması için önce üreticinin desteklenmesi, tüketiciye ulaşana kadar oluşan yüksek orandaki fiyat farklarının ortadan kaldırılması için önlem alınması gerekir. Sadece hasat dönemlerinde ithal ürünler için gümrük vergisi indirimi uygulaması, tüketiciye ‘sen bir daha ürün ekme’ demek anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim