Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran, yerli patates çeşitleri geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumların üretilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulduğunu, 2015 Yılında ilk Milli Patates çeşidi tescil ettirilerek üreticilere ulaştırılabileceğini belirterek; “Bu adım, ülkemiz patates üretiminin dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacak” dedi.

Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Onaran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Araştırma Kuruluşlarında 2003 yılında başlanan yerli çeşit geliştirme çalışmalarının başarılı biçimde sürdürüldüğünü söyledi.

2005 yılında TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli gelişmeler sağlandığına vurgu yapan Onaran, 2007-2010 yıllarında 211 Bin adet melez patates tohumu elde edildiğini belirtti.

Onaran, 2011 yılında 200 Bin adet ve 2012 yılında 95 Bin adet melez patates tohumu elde edilerek son 6 yılda ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 506 Bin adet melez patates tohumu elde edildiğini bildirdi.

Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapının kurulduğuna işaret eden Hüseyin Onaran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tübitak tarafından Araştırma ve Geliştirme çalışmalarına verilen destekler ile Fiziki altyapı ve teknik personel eğitimlerinin tamamlandığını, çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumların üretilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulduğunu kaydetti.

Farklı generasyonların da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmalarının devam ettirildiğini ifade eden Onaran; “Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit adaylarımız 14 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulmuştur. Yerli çeşit adaylarımızdan PA-03-2-16 nolu aday çeşit sanayilik ve yemeklik kullanıma uygun bir çeşit adayımızdır. Yine PA-06-1-43 nolu yerli çeşit adayımızda yemeklik tüketime uygundur” dedi.

Proje çalışmalarıyla 2015 yılında ilk Milli Patates Çeşidi tescil ettirilerek üreticilere ulaştırılabileceğine dikkati çeken Onaran; “Bu adım, ülkemiz patates üretiminin dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacaktır” şeklinde konuştu.

Onaran; “Araştırma çalışmalarımız dünya patates yılı münasebetiyle, Patates Araştırma Enstitüsünde 14 Ekim 2008 günü Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in de katılımları ile Tarla Günü etkinliği yapılarak bütün paydaşlar yerinde bilgilendirilerek, patates doku kültürü laboratuarı açılışı da yapılmıştır. Bilgilendirme ve eğitim çalışmaları 30 Eylül 2009, 24 Eylül 2010, 14 Ekim 2011 ve 11 Ekim 2012 tarihlerinde her yıl hasat döneminde de devam ettirilmiş ve bundan sonrada devam ettirilecektir” dedi.

Bunların yanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teknik personellerine, özel tohumculuk firmalarının teknik personellerine ve önder çiftçilere patates ıslahı, doku kültürü çalışmaları ve patates yetiştirme teknikleri üzerine eğitimler verilmekte olduğuna değinen Onaran; “Yine 2012 yılında; Kamu Özel Sektör işbirliği dahilinde Patates Siğili Çalışmaları yürütülmüştür. 2011 yılı siğile dayanıklı çeşitlerin belirlenmesi kapsamında Megusta çeşidi patates siğili belirtisi göstermemişti. 2012 yılı çalışmalarında da Megusta çeşidi patates siğili yönünden belirti vermeyen çeşit olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

Onaran; “2013 yılından itibaren Genel Müdürlüğümüz, TÜBİTAK ve Bor Enstitüsü destekleri ile yeni patates çeşitlerinin geliştirilmesi yanında Patates Siğili Hastalığına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi ve ana ürün patates üretiminde azotlu gübre ve bor uygulamaları konusunda araştırma çalışmaları da başlatılmıştır” dedi.






Editör: TE Bilişim