Niğde Valisi Yılmaz Şimşek Türkiye’ de ilk en büyük kapasiteli yeraltı oyma deposunun Niğde İl Özel idaresi tarafından yapılmakta olduğunu ve Patates araştırma enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerinin daha önceden yapılan oyma depolarda depolandığını söyledi.

2018 yılında ihale edilen 10 bin 500 tonluk 3 adet oyma deponun yapım işinin bittiğini belirten Vali Yılmaz Şimşek, “ 2017 yılında 6 bin 750 ton kapasiteli 1’inci Etap 2 adet Oyma Kaya Depo Yapımı Projesi tamamlanmıştır. 2018 yılında ihale edilen; 10 bin 500 tonluk 2’inci Etap 3 adet deponun yapım işi yüzde 100 olarak tamamlanmıştır. 2019 yılı içerisinde 2 adet deponun daha yapımı ihalesi yapılmış işe başlanılmıştır. İş yüzde 25 seviyelerinde olup, proje tamamlandığında toplamda 16 adet oyma kaya depo yapım projemizden 7 adet oyma kaya depo projesinin tamamlanmış olacağını belirtti.

Aynı alanda 9 adet depo yapım projesinin hazır durumda olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “Niğde’mize yapılan Yeraltı Kaya Oyma Depoları sayesinde hem bir çok kişiye iş imkanı sağlanmış hem de bölgede yetiştirilen ve raf ömürleri uzatılan ürünlerin pazar payı artırılmış olacaktır. Öte yandan Patates Araştırma Enstitümüz tarafından geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerimizde ilimizde bulunun bu oyma depolarda muhafaza edilmektedir. Kaya Oyma Depoya Havalandırma İklimlendirme sistemi kurulması durumunda depolama kapasitesi 2 katına çıkmakta ve kira getirisi de 2 kat artmış, Depolanacak ürün portföyü de genişlemiş olacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim