Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında “Türkiye’de Arıcılığın Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi” çalıştayı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Üniversite Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmış olan ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Prof. Dr. Ethem Akyol anısına düzenlenen çalıştay, katılımcılar tarafından Prof. Dr. Ethem Akyol’un anılması ve bilime yaptığı katkıların yad edilmesi ile başladı.

Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi” Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi”

Çevrim içi programın açılış konuşmasını Çalıştay Başkanlarından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar yaptı. Prof. Dr. Halil Yeninar, Prof. Dr. Ethem Akyol anısına düzenlenen çalıştayın, program, salon ve oturum isimleri oluştururken özellikle Arıcılık üzerine çalışmalar yapan ve literatüre katkılar yapmış olan değerli bilim insanlarını seçmeye gayret ettiklerini söylediği konuşmasını, başarılı bir çalıştay temennisinde bulunarak noktaladı.

Çalıştay Koordinatör Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise konuşmasında arıların, insan yaşamı ve doğa için öneminden bahsederek “Doğal yaşam içinde çevreye en önemli etkileri olan canlılardandır. Son yıllarda iklimsel değişiklikler arı üreticiliğinde bir takım sorunlar ortaya çıkarmıştır. Türkiye’de Arıcılığın Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı ile bu sorunları ele alacağız” dedi.

“Üniversitenin Genel Sekreterliğini de yürütmüş olan ve bilime önemli katkıları olan Prof. Dr. Ethem Akyol’un ölüm yıldönümüne denk gelen bir tarihte bu programı düzenledik” diyen Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu açıklamalarını, çalıştayın başarılı geçmesini dileyerek sonlandırdı.

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Temsilcisi Ümit Yaşar ise Ali Nihat Gökyiğit Vakfının temel değerleri ve arıcılık çalışmaları hakkında çevrim içi program katılımcıları ile paylaşarak başladığını konuşmasını, “Prof. Dr. Ethem Akyol hocamız da Arıcılık Akademik Danışma Kurulunun üyesiydi. ANG vakfının arıcılık çalışmalarına ve Türk Arıcılık sektörüne önemli hizmetlerde bulunmuştur” ifadeleri ile sona erdirdi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin çalıştay konuşmasına, “Dünya arıcılık sektörüne çok geç dahil olmamıza rağmen şu anda uluslararası standartları yakalamış durumdayız” diyerek başladı. Önemli olanın yapılan hizmetler olduğuna vurgu yapan Başkan Ziya Şahin, “Aslolan ülkemize bıraktığımız projelerdir. Ülke insanına bıraktığımız emeklerimizdir. Türkiye’de Arıcılığın Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi adlı çalıştayı gerçekleştiren Düzenleme Kuruluna ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum” diyerek noktaladı.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Saadettin Yılmaz çevrim içi programdaki konuşmasında, çalıştayda emeği geçen herkese çok teşekkür ederek “Türkiye’de Arıcılığın Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi” adlı çalıştayın ülkemizin ve Niğde arıcılığına hayırlı olmasını temenni etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Temsilcisi Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Cengiz Ceylan ise, ülkemizin zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu belirterek başladığı konuşmasında çevrim içi program katılımcılarına, ülkemizin ürettiği bal miktarıyla dünyada kendinden söz ettiren bir konumda olduğunu ve Bakanlık olarak sağladıkları destekler ile arıcılığın daha fazla üretim yapılarak ileri noktalara taşınmasını sağlamaya çalıştıklarını aktardı.

Çalıştayda konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İlyas Gökhan açıklamalarına, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bu çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek başladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Prof. Dr. Ethem Akyol’un gayretleriyle oluşturulan arıcılık birimini ileri noktalara taşımaya çalıştıklarını ve hatta bunu NOHUTT adı altında markalaştırdıklarını da sözlerine ekledi. Prof.Dr. İlyas Gökhan açıklamalarını, başarılı bir çalıştay temennisinde bulunarak sonlandırdı.

Yoğun ilgi ile takip edilen “Türkiye’de Arıcılığın Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi”adlı çalıştay, 3 oturumda toplam 14 sunumun gerçekleştirilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim