Niğde İlimizde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Patates Araştırma İstasyonu var.


Niğde Patates çiftçisi son yılların en kötü sezonunu yaşıyor. Geçtiğimiz kış don olayı meydana geldi ve destekleme ödemeleri yapılıyor. Diğer yandan pazarlama sorunu çıktı ve patates depolarda çürüdü. Bu konuda bir çok haber yaptık, yapıldı… Bütün sorunlar karşısında çiftçiler , muhalefet ve iktidar parti temsilcileri, ziraat odası, hükümet, bölge belediye başkanları herkes fikir beyan etti.

Ancak;

İlimizde bulunan ve geçmişte adı Patates Enstitüsü olan, sonradan Araştırma İstasyonuna çevrilen PATAŞ  diye bir kurum var ve 13 Kasım 2011 tarihinde sitemizde  bir haber yorum ile “Her kurum, kuruluş açıklama yaparken , Neden PATAŞ’tan bir açıklama gelmiyor? diye sormuştuk.

Patates yoksa… Pataş yiyelim…! Haberimiz için TIKLAYIN

Sonunda,  PATAŞ’tan PATATES  konusunda bir açıklama geldi. Ama açıklama Niğde’de yapılmadı.

Açıklama, Adana’da merkez Sarıçam İlçesine bağlı Kürkçüler Köyü’nde yapılan Tarla Gününde yapıldı…

Bu da iyi bir gelişme…!

Konu ile ilgili haber şöyle…

****

Türkiye Patates Cenneti

 

Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Mühendisi Hüseyin Onaran, Türkiye'de dekar başına üretilen patates miktarının dünya ortalamasının iki katına yakın olduğunu söyledi. Onaran, "Türkiye sahip olduğu topraklar ve iklimiyle patates cenneti" dedi.

Hüseyin Onaran, Adana'da merkez Sarıçam İlçesi'ne bağlı Kürkçüler Köyü'nde 22 dekara ekilen 3 farklı patates cinsinin hasat edildiği tarla gününe katıldı. Onaran, "Türkiye'de yılda 1 milyon 410 bin dekar alanda patates ekimi yapılıp, yaklaşık 4 milyon 582 bin ton rekolte elde ediliyor. Dünya ortalaması dekarda bin 750 kilo iken, bu rakam ülkemizde 3 bin 250 kiloyu buluyor. Ancak üretimde doğru planlamalar yapılıp, üreticinin yönlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

KİŞİ BAŞI 48 KİLO PATATES TÜKETİLİYOR

 

Onaran, Türkiye'de kişi başı 48 kilo patates tüketildiğini belirtti. Onaran, şöyle devam etti:

"Patatesteki fiyat konusunda ülkemizdeki gelişmeler de dünya piyasalarına paralel işliyor. Kişi başına yıllık 48 kilogram patates tüketimi yapılıyor. Tabi bu oranın artması gerekiyor. Besin değeri oldukça yüksek olan patates tüketimini arttırmanın yollarını arıyoruz. Türkiye'de 100'ün üzerinde tescilli patates çeşidi var. Sürekli olarak çeşit çalışması yapıyoruz. Çeşit sorunumuz yok."






Editör: TE Bilişim