Niğde'de, 131 bin metrekarelik alanda 100 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip, kayadan oyma yer altı soğuk hava deposu hizmete girdi.

il Genel Meclisi Başkanı Bülent Küçüktuna, "Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisinin ilk etabı hizmete girdi. Aynı anda 48 bin ton ürün depolayabilecek başka yer altı deposu yok. Mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise aynı yerde 100 bin ton ürün depolanabileceğini ifade etti.

 Kapadokya'nın giriş kapısı olarak bilinen, 4 bin yıllık tarihi geçmişiyle volkanik toprak yapısına sahip Niğde'de 131 bin metrekarelik alanda 100 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip, kayadan oyma yer altı soğuk hava deposu hizmete girdi. Niğde-Kayseri karayolunun Aktaş mevkisinde İl Özel İdaresine ait 131 bin metrekarelik alanda yapılan ve yerin metrelerce altına kurulan kayadan oyma soğuk hava deposunda, 48 bin ton, mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise 100 bin ton ürün depolanabilecek.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YER ALTI DEPOLAMA TESİSİ"
Depolama koşulları sağlıklı olmadığında üründe çok fazla kayıp yaşandığına dikkati çeken İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna; “ Hedeflerimizden biri de ucuz maliyetle depolamak. Depoladığımız ürünlerin kalitesini ve saklama süresini daha uzun dönemlere yayarak daha karlı satışlar yapmayı sağlamak istiyoruz. Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisini yapıyoruz. Aynı anda 48 bin ton kapasiteli depolayabilecek başka yer altı deposu yok. Mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise aynı yerde 100 bin ton ürünü depolayabileceğiz. Deponun, Aktaş Lojistik Köyü ve otoban çıkışında olması dolayısıyla çevre illere de hizmet verecektir. Yörede üretilen patatesin yanı sıra Akdeniz bölgesinde yetiştirilen narenciye ürünlerini de bu doğal soğuk havaa depolarımızda koruyabileceğiz” dedi.

Türkiye’nin en büyük yeraltı depoları Niğde’de olacak projesi kapsamında kayseri yolu Aktaş mevkisinde Niğde il özel idaresine ait  131 bin metre karelik alan 16 tane yeraltı oyma deposu projemizin ilk etabı olan 2 depomuz hizmete girdi. Bu iki depomuzda toplamda 42 loca bulunmaktadır. Bu 42 locamızda toplamda yaklaşık 7 bin ton kapasitelidir. Bu tesisimizin içerisinde tesisin su ihtiyacını karşılamak için 1 adet sondaj kuyusu, doğal kayadan oyma 2 adet idari ofis, laboratuvar ve mutfak bulunmaktadır. Yapımı tamamlanan bu 2 adet doğal kaya oyma soğuk hava depomuz il özel idaremiz tarafından yapılan ihale ile yıllık 180 Bin TL bedelle kiraya verilmiştir. İki addet oyma deposunda 75 adet küçük havalandırma bacası, 12 adet büyük otomatik sitem panjurlu havalandırma bacası ve 42 adet loca bulunmaktadır. Bu localarımızda toplam 7 bin ton ürün depolanmaktadır” diye konuştu.

Deponun, Aktaş Lojistik Köyü ve otoban çıkışında olması dolayısıyla çevre illere de hizmet vereceğini aktaran Küçüktuna; “Türkiye’nin en büyük yeraltı depomuz otobana ve tren yoluna yakın. Ayrıca konum olarak da otobanın kenarında olması ilimiz ve depomuz için çok büyük bir avantaj. Narence merkezi olan Adana ve Mersin ilinin ilimize yakınlığı ilimizi cazibe merkezi haline getirecek” dedi. 

İl özel idaremiz tarafından yapılan 7 bin tonluk yeraltı kaya oyma deposunun enerji gideri yıllık 10 Bin TL olduğunu ifade eden Küçüktuna; “ bu büyüklükteki bir tesisin, 7 bin ton kapasitesi olan bir tesisin betonarme soğuk hava deposundaki soğutma maliyeti yıllık 400 Bin TL iken bizim yaptırdığımız kayadan oyma soğuk hava deposunun soğutma maliyeti yıllık 10 Bin TL’dir. Buda aydınlatma maliyetidir. Kurumumuzun yapmış olduğu 36 bölgede sondaj numunelerinden alınan neticelerin sonucu 6 bölgede daha bu soğuk hava depolarının yapılabilmesi için uygunluğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu. 
 
Editör: TE Bilişim