Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancı uyrukluların satış yoluyla Türkiye’de edindikleri tarım vasıflı arazilerinin 16 milyon 265 bin 176 metrekare olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Kayıtlarında, 7 Şubat2021 tarihine kadar yabancı gerçek kişilerin satış vb. yollarla edinmiş oldukları tarım vasıflı aktif taşınmazlar (tarla, bağ, bahçe, zeytinlik, fındıklık vb.) 16 milyon 265 bin 176 m2 olarak görülmektedir” dedi.

Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve

Bakan Kurum, “Kira Şerhi Tesisi” işlemi ile tesis edilmiş şerh/beyan kayıtlarında lehtar olduğu tarımsal nitelikli taşınmazların yüzölçümünü ise 87 bin 266 m2 olarak açıkladı.

SORULAR YANITSIZ KALDI

CHP Milletvekili Gürer’in, “Yabancı uyruklu kişiler arasında tarım ile uğraşan kişi sayısı kaçtır?” sorusunu ise Bakan Kurum yanıtsız bıraktı. CHP Milletvekili Gürer, yanıtsız kalan soruları için Bakan Kurum’a tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde farklı illerde, yabancı uyruklu kişilerce alınıp tarım yapılan alanların varlığı biliniyor. Niğde’de, önemli ölçüde meyvecilik yapan İtalyan yatırımcıların bahçeleri var. Ya doğrudan ya da dolaylı yoldan tarım arazileri yabancı uyruklu kişilerce alınıyor. Bu arada ülkemizde mülteci olarak bulunanların da bu konuda girişimi var mı? Örneğin ülkemiz sınırları içinde bu tür tarım arazilerinde değişiklikler var mı? 

Bu sorunun da yanıtı önemli. Çünkü giderek fakirleşen çiftçi elindeki tarım arazisini satıyor. İç Anadolu illerinde, birçok yerde yeraltı su kuyusu için ruhsat verilmezken yabancıların bu su kuyularından yararlandığı da görülüyor. Bütüne baktığımızda ortaklı, kiralık ve satın alınan arazi verileri şeffaf olarak açıklanmalı, yabancı uyruklu çiftçi ve şirket sayısı da kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”

Editör: TE Bilişim