Niğde'nin Altunhisar İlçesinde yetiştirilen turfanda patates fiyatlarının yüksek olması üreticisinin yüzünü güldürdü. 

 

 

Turfanda ürün satışında pazar sıkıntısı yaşamayan Niğdeli patates üreticileri yurt içinde Adana, Ankara, İstanbul, Mersin ve Bursa gibi büyük şehirlere ürünlerini satıyor.

 

Geçen yıl yaşanan sıkıntılara rağmen ilk turfanda patatesin birinci kalitesi 1 lira 10 kuruştan satılılırken, ikinci kalite ürün 80 kuruştan pazarda tüketicilere sunuldu.


Altunhisar Ziraat Odası Başkanı İsmail Yazgan, bu yıl patates üreticisinin zarar etmediğini belirterek geçen yıla oranla verimin yüzde 40 düşmesine karşılık fiyatların yüksek olmasının çiftçiyi memnun ettiğini belirtti.

 

İlimizde ilk turfanda patatesin Altunhisarda yetiştirildiğini anlatan Yazgan; "Cips, kızartmalık ve yemeklik olmak üzere piyasada tercih edilen çok kaliteli patates türü. Altunhisar ilçesinde geçen yıl yetişen 12 bin ton patatesin bu sene 8 bin ton civarında olmasını bekliyoruz” dedi. 

 

İlk çıkan turfanda patatesin 1 lira 20 kuruştan satıldığına dikkati çeken Yazgan; “Şu an 80 kuruşa kadar düştü. Geçen yıl üretim fazla idi. Bu nedenle deı fiyat düşüktü. Bu sene fiyat yüksek ama verim düşük" diye konuştu.

 

Niğde  patatesinin hastalıklı olduğuna dair söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden İsmail Yazgan; " Tarlaların yeni olması ürünün kaliteli ve sağlık olmasını katkı sağlıyor. Çevremizde hastalıklı patatesimiz, toprağımız yok" dedi.

 

Geçen yıl yazlık patatesi 15 ile 30 kuruştan sattıklarını ve zarar ettiklerini anlatan Yakacık beldesinden üretici İbrahim Dağ, "Geçen yıl 100 dekardan ortalama 500 ton ürün alıyorduk, 110 bin lirayı zor kazanıyorduk. Ancak bu yıl 300 bin lira kazanırız” şeklinde konuştu.

 

“Fiyat olarak yüzümüz gülüyor” diyen Dağ; “Verim oldukça iyi.  İkinci hasatta daha çok ürün çıkıyor. Bizim burada birinci, ikinci hasat var. İkinci ürünü tüccarlar daha çok tercih ediyor. Bu sezondan çok memnunuz " dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim