CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Nevşehir’de depolarda çürümek üzere olan patatesin, tüccara zorunluluktan 10 kuruştan satılmaya başlandığını belirterek, “Hükümet, patates üreticisine her zaman olduğu gibi üvey evlat muamelesi yaptı, çiftçinin sorunlarını görmezden geldi. Sonunda tüccarın istediği oldu. Üreticinin 55 kuruşa mal ettiği patatese tüccar 10 kuruş veriyor yoksa depoda çürüyen patatesi dışarı atmak içinde üretici daha çok masraf edecek, en azından çürümeden depoyu boşaltmaya uğraşıyor.” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, resmi verilere göre 890 bin ton, kayıtışıyla birlikte ise 1 milyon 200 bin ton patates üretimi yapılan Niğde’de üreticilerin yine hüsrana uğradığını söyledi. Hükümetin, patates üreticilerinin sorunlarına kayıtsız kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Sürecin bu noktaya geleceği baştan belliydi. Aylardır uyardık. Köy ve kasabaları tek tek gezdik, patates depolarını inceledik. Çiftçinin yardım çığlıklarını hükümete duyurmaya çalıştık. Ancak binlerce üreticinin talebine kulak tıkayan hükümet, bir avuç tüccarın isteğinin olmasına olanak sağladı. Tüccar 55 kuruşa mal edilen patatesi depodan 10 kuruşa alıp, büyükşehirlerde en az 10 katı fiyata satıyor. Üreticide deponun temizlenmesi için bu fiyata veriyor. Ürün, tüketiciye ulaşana kadar fiyat daha da artıyor. Böylece olan üretici ve tüketiciye oluyor, çiftçinin alın teri boşa çıkarken, kazanan yine tüccar oluyor. Bu döngü her yıl böyle devam ediyor ve hükümet yıllardır bu keşmekeşliğe bir çözüm bulmamakta ısrar ediyor” diye konuştu.

BAŞBAKAN’DA, BAKANDA DUYDU AMA SORUNU ÇÖZMEDİLER

Başbakan Binali Yıldırım’ın Niğde’de, patates üreticilerine verdiği ihracat teşvik primi sözünü yerine getirmediğini de söyleyen Ömer Fethi Gürer, “İhracat teşviki için 2 yıl önce ton başına 50 lira verilmişti. Geçen yıl bu rakam 75 liraya yükseltildi. Ocak ayında Niğde’ye gelen Başbakan Binali Yıldırım bu yıl, geçen yıl verilen teşvikin 2 katın verileceğini açıkladı. Ancak teşvik iki katı olmadığı gibi geçen yılın da altında kaldı. Böylece patateste ihracatın yolu açılmadı ve depolarda çürümeye terk edildi. Sonuç olarak ise bugün itibariyle on binlerce ton patates depoda çürüdü, çürümeyenlerde 10 kuruştan tüccara satılıyor” şekline konuştu.

Yaklaşık bir ay önce Niğde’ye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın patates üreticilerinin sorunlarıyla hiç ilgilenmediği gibi üreticiye patates ekmemeleri konusunda telkinde bulunduğu sözlerini de anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Bu bölge Türkiye’nin en çok patates üretiminin yapıldığı bölgedir. Tarımla uğraşan kesimin büyü bir bölümü, ekmeğini, aşını patatesten çıkarmaya çalışmaktadır. Tarım Bakanının buraya gelip de üreticiye ‘patates ekmeyin’ demesi akılla, mantıkla izah edilebilecek bir durum değildi. Bakanlığın yapması gereken, üreticiye ürün ekmeyin demek değil, üreticinin dağ gibi biriken sorunlarına çözüm bulmaktır. Her geçen gün gelen zam dalgalarıyla girdi maliyetleri artmaktadır. Üretici Pazar sorunu yaşamaktadır. Ancak hükümet bu sorunlara kulak tıkıyor. Böyle bir politikayla ülkede tarım ilerlemez, geriye gider. Nitekim tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Bu yıl ürününü maliyetinin çok altında bir fiyata satmak zorunda kalan patates üreticisi gelecek yıl ekim yapamayacaktır. Niğde’de patates üreticisinin ekim yapamamasının ekonomik boyutlarıyla oluşacak sorunu kim çözecektir?” diye sordu.

HANİ ÜRETİCİ SORUN YAŞAMAYACAKTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin ülkede patates üretiminde ilk sırada olduğunu belirterek, “Nevşehir ve Niğde üretimleri ülkemizin % 20 üzerinde bir üretim bölgesi. Yalnız Niğde’de geçen yıl TÜİK verilerine göre 892 bin ton patates yetiştirildi. Kayıt dışı ile üretim 1 milyon ton üzerinde. Eylül Ekim ayında patates depolandı. Satışta sorun var dediğimizde bürokratlar ve kimi siyasiler sorun yok diye açıklamalar yaptılar. Depoda üreticinin patatesi çürümeye başladı. Şimdi ahkâm kesenler neredeler? Üretici perişan. Borçları ertelensin, borç faizleri silinsin” dedi.

Editör: TE Bilişim