Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Meksika dönüşü ayağının tozu ile Niğde Üniversitesi’nin Mezuniyet törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada gençlerden 2023 yılında Türkiye ekonomisini Dünyadaki en büyük ilk 10 ekonomi arasına yükseltmesini istedi.
Meksika’da yapılan Dünya Odalar Federasyonu’nun 7. Genel Kurulunu dönüşü Türkiye iner inmez Niğde Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde yapılan 2010-2011 Eğiti-Öğretim yılı mezuniyet törenine katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dereceye giren öğrencilere plaket ve diplomalarını takdim etti.
Kendisine de plaket ve deri kilim hediye edilen törende konuşan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik bizlere göre bizim çağımıza göre daha da kolaylaştı. Eskiden girişimci olmak için ne lazımdı diye sorduğunuz zaman tek bir cevap vardı. Para lazımdı. Bugün servet ney biliyor musun?  Bir tane bilgisayar. Bir bilgisayara sahip oldum mu bir de garaja sahip oldum mu. Servet ne kadar biliyor musun? 5 milyar dolar. Kim bu söyleyin bana? Facebook’un sahibi. Kaç yaşında bu arkadaş. 23 yaşında. Hepimizle aşağı yukarı aynı yaşta. 23 yaşında bir tane genç bir tane bilgisayar bir tane garaj. Garajda çalışmak için başka bir şey için değil. Bir bilgisayarla bugün 5 milyar doların sahibi oldu. Artık bugünkü devirde paraya gerek yok. Sizlerin aklı ve becerisi ve bütün dünyada bilişimde en önemli nokta 30 yaşınıza kadar yapacaklarınızla akıldır. Onun için değerli gençler sizlere söylüyorum ki başarılı olmak istiyorsanız 3 tane şey çok önemli. Hayal kurmaktan sakın vazgeçmeyin. Hayal önünüzde bütün ömrünüzde en hür olacağınız alandır. Hayaliniz okuyabilen kimse yok. Onun için istediğiniz kadar hayal kurun. Ama kurmuş olduğunuz hayalleri muhakkak hedefe yönlendirmeniz lazım başarılı olmak için. Hayalinizi hedefe döndürün ve sakın ama sakın hedefinizden de şaşmayın. Zaman zaman inişler çıkışlar olsa da hedefe ulaşmakta zaman kaybetseniz de sakın ha sakın çalışmaktan vazgeçmeyin. 3. formül de bu. Hayal kuracaksın hedef koyacaksın ve çalışacaksın. Allah’ta diyor ki ben çalışana veririm. Sizlerin başarısı aslında 73 milyonun başarısı olacaktır.” Dedi.
Hisarcıklıoğlu, “Sizlerden beklentimiz çok fazla. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bizim neslimiz bu ülkeyi 30 yılda 27. büyük ekonomiden aldı 16. büyük ekonomi haline getirdi. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline getirdi. Şimdi sizin bir hedefiniz var. Kısa vade de 2023 Türkiye’nin 100. yılında Türkiye’yi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına sokmak. Bu yeter mi bize yetmez. İnşallah sizler sizin nesliniz bu ülkeyi dünyada 1 numaralı güç haline getirecek. Ben buna bugün gelmiş olduğumuz noktadaki başarılarımıza baktığımız zaman ulaşacağımız inancı içindeyim. Bunu da sizlerle beraber yapacağız. Ben bu törende daha öncede bu fırsat bana verilmişti ama geç kalmamdan dolayı araya böyle girdik biz ama bu mutlu gününüzde daha fazla sizleri bekletmeden diplomalarınız alıp ailelerinizle kucaklaşıp bu mutlu günde beraber yaşamınızı diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Diye konuştu.
Mezuniyet törenin ardından Niğde Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, Meksika izlenimlerini aktararak, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
BİR AYAĞIMIZ PASİFİK’TE BİR AYAĞIMIZ ATLANTİK’TE
Hisarcıklıoğlu, “Meksika’da Dünya Odalar Federasyonu’nun 7. Genel Kurulunu düzenledik. Dünyada 14 bin yerel oda var. Meksika’daki bu toplantı 14 bin odanın her 2 yılda buluştuğu bir toplantıdır. 4 yıl önce 5.’sine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak biz ev sahipliği yapmıştık. Şunu da gururla söylemek istiyorum ki bugüne kadar yapılan toplantılar arasında 7.’si de dâhil olmak üzere en başarılı geçen toplantı bizim ev sahipliğimizde yapılan toplantıydı. Meksika 14. büyük ekonomiye sahip bir yer. Ancak resmi olarak bizim orada yaşayan vatandaş sayımız sadece 140 kişi. Meksika ile ekonomik ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz diye baktık. Bu arada açılışa Meksika Cumhurbaşkanı katıldı. Bizde orada Türkiye olarak bir stant açmıştık. Cumhurbaşkanı sadece Türkiye’nin standını ziyaret etti. Kendisine orada Türkiye - Meksika bayraklı rozet taktık ve kuru kayısı ikram ettik. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’ye geleceğini ifade etti. Meksika’nın dışında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak biz hem Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısıyız, hem İslam Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısıyız, hem de Asya - Pasifik Odalar Birliğinin Yönetim Kurulu Üyesiyiz. Yani bir ayağımız Pasifik’te bir ayağımız Atlantik’te. Orada ki görüşmeler çok yoğun geçti. Bütün ülkeler olarak bizim konuşmalarımız ekonomik ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz üstüneydi. Açılışı yaptıktan hemen sonra bizde oy kullanmak için geri geldik.” Şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, “Biz Meksika’yı tanımıyoruz, Meksika da bizi tanımıyor. Bizler Meksika’da neden yokuz diye kendi kendime hayıflanıyorum. Bundan sonraki dönemde iş adamlarımız fırsatları iyi değerlendirmelidir. Meksika bir fırsatlar ülkesidir. Hemen yanında Amerika var. Ne üretirsen Amerika’ya satabilirsin. Maliyetler daha düşük. Amerika dünyanın en büyük bir tüketim pazarıdır. Bu çerçevede ne yapabiliyorsan kardır.” Dedi.
Akşamda Niğde Grand Otel’de sanayicilerle yemek yiyen Hisarcıklıoğlu, gece Niğde’den ayrıldı.











Editör: TE Bilişim