Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin, ülkede yaşanan terör olaylarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Aykin, Niğde çiftçisinin ürünleri bu yıl para etmediğinden dolayı da Niğde esnafının bundan olumsuz etkilendiğini belirtti. 

Niğde’nin ekonomisinin tarıma bağlı olduğunu belirten Aykin, "Bu yıl Niğde çiftçisinin tarım ürünlerinin patates, elma ve süt ürünlerinin para etmemesi Niğde’deki esnaflarımızı da etkiledi. Bu yıl çiftçiler para kazanmadığı için çarşıya pazara çıkıp alış veriş yapamıyor ve esnafımızda ürün satamadığı için esnafımız kan ağlıyor. Kimse halinden memnun değil. Şuanda ilimizdeki esnaflarımız kardan çok günü kurtarmaya çalışıyor. Niğde’ deki esnafların hali içler acısı. Aşırı derecede bir sıkıntı var. Niğde tamamen tarım ilçesi çiftçi para kazanırsa esnaflara yansıyor, para kazanamazsa olumsuz bir şekilde esnafa yansıyor. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin para etmemesi, esnaflarımızda olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden en ufak esnafımızın bile 2 ya da 3 yerden kredisi var. Kredi batağı içinde yüzüyor esnafımız. Çiftçimiz para kazanmadığı için alış veriş yapamıyor ve bu durum esnafımıza kötü yansıyor, senedini çekini ödeyemeyip icralık duruma düşüyor.” diye konuştu. 

İnsanların yarına  dair bir güveni olmadığını söyleyen Aykin, "Ülkemizin güney doğu illerindeki terör saldırıları da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Parası olan vatandaş yatırım yapmıyor. Yatırım yapacak olan büyük iş adamları da gelecekten bir umutları kalmayınca yatırım yapmıyorlar. Hükümetimizin bu gidişe dur demek için bir çaba içerisinde." dedi. 

Küçük esnafın kazandığı para direk devlete gittiğini belirten Aykin, "Askeri ücretin yükselmesi, vergilerin ve stopajların yükselmesinden dolayı küçük esnafın kazandığı para direk devlete gidiyor. Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkmasıyla sadece çalışanın değil esnafın kendi primi de arttı. Devletin sigorta primlerine verdiği desteği zor durumdaki esnaf için de istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 


Editör: TE Bilişim