Bir zamanların zam şampiyonu olan patates, Niğde’de alıcısını bekliyor. Patates üreticileri, ülke genelindeki terör olayları nedeniyle patates satışının azaldığını söyledi. 


Geçen yıl kilosu 5 TL’den satılan patates bu günlerde çiftçiden 35 kuruş ile 70 kuruş arası satılıyor.


Ülkede terör olayları nedeniyle Şanlıurfa’dan öteye patates gönderemediklerini söyleyen üretici ve tüccarlık yapan Konaklılı Metin Çalı, “Türkiye’mizin durumunu, bayrağımızın durumunu, vatanımızın durumunu görüyorsunuz. Dışarıya patates gitmiyor, doğuya bile bazı arabalarımız gitmiyor. Bütün satışlarımız batıya oluyor. Biz Urfa’dan sonraya patates gönderemiyoruz. Irak ve Suriye’ye patates gönderiyorduk ama şuan bunlar durmuş durumda. Bu yıl mallar depoda, ihracat yok, 50-60 gün sonra Adana patatesi çıkacak piyasada fazla patates olmuş olacak” dedi.


Geçen yıl çiftçinin güzel para kazandığını ancak bu yıl patatesin çok ucuza gittiğini belirten Çalı, “Geçen yıl çiftçi para kazandı, alan ve satan para kazandı. Ama bu sene gelen giden yok. Şuan için köylü de patates 30-50 kuruş. Ben tüccarlık yaptığım için İstanbul’dan patates istiyor burada kaliteli patates 70 kuruş diyorum ama köylüde 30 kuruş deyip kalitesiz patates alıyor” diye konuştu.


Niğde’de en çok patates üretimi yapan Konaklı kasabasının Belediye Başkanı Maksut Özçelik, “Bu yıl 25 kuruş-50 kuruş arasında satılıyor ama satacak tüccar bulunamıyor. Vatandaş patates satamayınca borçlarını ödemek için banka kredilerine başvuruyor. Üreticilerimizin cebinde kuruş para yok çay içecek parası bile yok. Bir an önce devletimizin el atıp vatandaşımızı rahatlatacak karar alması gerekiyor. Geçen yıl 2 TL’ye satılırken tarım müdürlüğü ekipleri geliyor 'bu pahalı dışarıdan patates getireceğiz' diyorlardı ama bu sene ne yapıyorsunuz kaça satıyorsunuz diye gelen giden yok” dedi.

Büyükşehirlerin patatesi alıp vatandaşa sosyal yardım olarak dağıtılmasını öneren Belediye Başkanı Maksut Özçelik, şunları söyledi:
“Devletin kolu uzun. Büyükşehirlerin patatesi alıp vatandaşa dağıtması bizi rahatlatabilir. Vatandaş borçlarını ödeyemediği için tüccarlara sattığı patatesin parasını alamıyor. Bir sürü vatandaşın elinde banka çekleri patladı. Geçen yıl tohumu 2-3 TL’ye aldık tohumu biz bu sene 2 TL’ye satsak yine tohum parasını ödeyemeyiz.” 
Geçen yıl zam şampiyonu patatesin maliyetinin 70 kuruş olduğunu ancak çiftçinin 30-40 kuruşa tüccara sattığını belirten Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, depolarda bekleyen patates için teşvik veya yurtlarda, askeri birlikler, okullarda tüketiminin artırılması çiftçilerin yararına olacağını söyledi.


Çiftçiler Banka Kredilerine Yükleniyor


Başkan Veli Kenar açıklamasında şunları söyledi; “Bu yıl yine patatesimiz para etmedi. 2012 ve 2013 yıllarında olduğu gibi bu yıl aynı sıkıntılar yaşıyoruz. Şuan patatesin fiyatı 30-40 kuruş arası satılıyor. Geçen yıl zam şampiyonu olan patatesimiz bu yıl çiftçileri zarar ettiriyor. Yaklaşık 70 kuruşa mal ettiğimiz patatesi bugün 30-40 kuruşa satınca maliyetin altında satmış oluyor. Böyle olunca önümüzdeki yıl ekim için tohumunu, gübresini, mazotunu alamamakta ve geçmişteki borçlarını ödeyemedikleri gibi banka kredilerine yükleniyorlar. Bu yıl Niğde’deki 200 bin ton patates depolarda bekletiliyor. Mart ayında bu patates filizlendiği için pazar payının düşeceğini tahmin ediyoruz. Çiftçilerimiz patateslerini ellerinden çıkarmak için çaba harcıyor."

Tüketici Patatesi Pahalı Yiyecek

Çiftçilerin elindeki patates satılmadığı takdirde önümüzdeki sezonda patates ekim alanının daralacağını ve patatesi tüketicinin pahalı yiyeceğine vurgu yapan Kenar, şunları söyledi:  “Önümüzdeki yıl yine ekim alanlarının daralacağını ve fiyatların yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çiftçi ekim yapmadığı için göremiyoruz ama çare bulunmazsa patates elden çıkmazsa önümüzdeki yıl vatandaşın ekemeyeceği borçlarını ödeyemeyeceği gibi bir sürü sorunla karşılaşacak ve pahalı patates yiyecek.” 

Terör Olayları Patatesi Vurdu

Türkiye patatesinin ihracatında en büyük pazarın Irak ve Suriye olduğunu ve terör olayları nedeniyle ihracat yapılmadığının altını çizen Kenar, konuşmasına şöyle devam etti;“En büyük pazarımız Irak ve Suriye idi. Burada terör olayları olunca patates gitmiyor. Rusya gibi Gürcistan gibi ülkelere gidiyor ama az bir oranda satılıyor. Şuan tüccar, ihracatçılar gönderse günlük 2 veya 3 TIR gidiyor o da yeterli olmuyor. Pazar değeri olmadığı için depolarda patates çürür ve atılmak zorunda kalınır. Hükümet tarafından teşvik çalışmaları gibi çalışma yapılması gerekiyor. Bana göre patates milli bir yiyecektir. Yurtlar, askeriye, okullarda, hastanelerde Suriyelilere gıda yardımında bulunulması ve tüketiminin artırılması bizim çiftçimize ilaç olacak.” 


Editör: TE Bilişim