Niğde Demirciler ve Ot Tamirciler Odası Başkanı Turgut Taygur, sosyal güvenlik destek primlerinde, genç girişimcilere verilen destekler ve basit usulde kazanç indirimi dahil bir çok konuda müjdeler vererek, esnafın yüzünü güldürmeyi başardı.

Turgut Taygur tarafından yapılan açıklamada 3 ana konuda yasal zeminin hazır olduğunu ifade ederek, üretici olan esnafın, Türkiye ekonomisine can vermeye devam edeceğini vurguladı.

10 Şubat 2016 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlanan önemli düzenlemelerin esnafın yüzünü güldürecek düzeyde olduğunu aktardı.

 

Sosyal destek Primi Kaldırıldı!

Uzunca zamandır emekli esnafın da sürekli dile getirdiği çalışan esnafın cezalandırıldığı gibi algılanan uygulamaya son verildi. Taygur; “08 Eylül 1999 tarihinden itibaren emekli olduğu halde çalışmaya devam eden BAĞKUR’luların emekli aylıklarından kesilmeye başlanan ve konfederasyonumuzca uzun süredir kaldırılması için çalışılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi 23 Nisan 2015 tarihinden yapılan düzenleme ile % 15’den %10’a düşürülmüş ve 10 Şubat 2016 tarihi itibariyle tamamen kaldırılmıştır. Bu tarihten itibaren emekli olduğu halde BAĞKUR kapsamında çalışmaya devam edenlerin emekli aylıklarından kesinti yapılmayacaktır” diyerek esnafa en büyük müjdelerden birisini verdi.

 

Genç Esnaf ve Sanatkarlar İçin Girişimci Desteği

Vergi konusunda yeni iş yerlerinin ve genç girişimcilerin büyük sorunlar yaşadığını vurgulayan Turgut Taygur, bu konuda yapılan yasal düzenleme ile vergi yükünün 3 dönem boyunca alınmayacağını ifade etti. Taygur; “ Kanunun 1. Maddesi ile ilk defa faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkarların toplamda 75 bin TL’ye kadar olan kazançları 3 dönem boyunca vergi dışı bırakılmaktadır. Yapılan bu düzenlemeden faydalanmanın şartları şu şekildedir;

İlk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş olması,

Mükellefiyet tarihi itibariyle 29 yaşının doldurulmamış olması,

İşe başlamanın yasal süresinde bildirilmiş olması,

Kendi işinin başında bilfiil çalışması,

Faaliyetin adi ortaklık olarak açılması halinde ortakların her birinin bu şartları ayrı ayrı taşıması,

Faaliyetin eş, çocuklar veya üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından devralmamış olması,

Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmaması” diyerek bu şartların tamamını taşıyanların vergi avantajından yararlanacağını vurgulayarak, yasa gereği bu indirimden yararlanan esnafların vergi beyannamesi vermeye devam edeceklerini aktardı.

 

Basit Usulde 8 Bin TL Kazanç İndirimi

Basit Usul esasına göre çalışan esnaflar içinde yasal düzenleme yapıldığını aktaran Taygur; “Kanunun 2. Maddesinde yapılan düzenleme ile basit usule tabi esnaf ve sanatkârlarımızın yıllık 8 bin TL’ye kadar olan kazançları vergi dışı bırakılmaktadır. Söz konusu uygulama 2016 yılı gelirlerine uygulanacağından 2015 yılına ait olup 2016 yılında verilen beyannamelerde bu indirim söz konusu değildir. 8 Bin TL tutarındaki indirimin miktarı her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak olup, ilk defa faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkârların vergi avantajından yararlanması halinde bu destekten yaralanmayacaktır” diyerek Niğdeli esnafı yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirdi.

Konu ile ilgili olarak, Niğde Demirciler ve Oto tamircileri Odası olarak hafta içi her gün esnaflara kapılarının açık olduğunu ifade ederek, Niğdeli esnaflara hizmete devam edeceklerini vurguladı.

 

 

Editör: TE Bilişim