İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TAR SİM Adana Bölge Müdürlüğü Tarım Sigortaları konusunda özellikle meyveciliğin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Niğde Merkez (Dündarlı – Hacıbeyli), Çamardı, Bor ve Ulukışla İlçelerinde bir dizi çiftçi  bilgilendirme toplantıları düzenliyor. 

Niğde Merkeze bağlı Dündarlı – Hacıbeyli  ve Çamardı İlçesinde yapılan toplantıların ardından Bor İlçesi Ziraat Odası  Toplantı Salonunda yapılan Tar Sim bilgilendirme toplantısına;  İl Müdürü Murat TÜRKMEN, Tar Sim Adana Bölge Müdür Yardımcısı Namık Kemal CENGİZOĞLU,  Tar Sim Kıdem Uzmanı Serdar DOĞAN,  Bor İlçe Müdürü Burhan İLERİ, İl Müdürlüğü idari kadrosu, Bor Ziraat Odası Başkanı  Nurettin ERİÇ,  Tar-Gel personeli,   Köy Muhtarları ve çok sayıda çiftçiler katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasında İl Müdürü Murat TÜRKMEN;  İlimiz coğrafi alan olarak küçük bir il ve ülkemiz arazi varlığının yüzde  birini ancak oluşturmaktadır. Fakat yıllık ortalama iki milyar liranın üzerinde bir tarımsal hasıla ile  il ekonomisinin önemli bir yerini tarım sektörü teşkil etmektedir. Niğde tarımı katma değeri yüksek olan ürünlerle bölgesinde lider ve ülke sıralamasında 25. sıra ile  söz sahibi konumundadır.  Bu sebeple tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek; don, dolu, şiddetli yağış, sel - su baskını ve fırtına gibi bir doğal afet meydana gelmesi halinde veya hayvancılığı tehdit eden;  çeşitli hastalıklar, zehirlenmeler, çeşitli afetler, doğum sırasında yaşanacak olan olumsuzluklar, arıcılık, balıkçılık, seracılık ve kanatlı hayvanlarda yaşanacak bir takım riskler ilimizde yaşayan insanların tamamı büyük oranda mağduriyet yaşamak durumunda kalacaktır. Bu olumsuzluğu en aza indirmek ve ürün kaybını telafi etmek amacıyla çiftçilerimizin Devlet Destekli Tarım sigortasından muhakkak suretle yararlanması hayati derecede önem arz etmektedir. İlimiz genelinde 2014 yılında toplam 4.020 adet poliçe yapılmış ve toplam 57.000 da dikili ve ekili alan ile  29.000 Baş hayvan sigortalanmıştır. Yapılan bu sigortalama işlemlerinden 2014 yılında yaşanan ve sigorta kapsamında değerlendirilen çiftçilerimize toplam 5.100.000 TL tutarında hasar ödemeleri gerçekleşmiştir.
Daha sonra Tar Sim Adana Bölge  Müdürü Yardımcısı Namık Kemal CENGİZOĞLU ve Uzman Serdar DOĞAN   çiftçilere ve  katılımcılara TARSİM 'in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bilgiler içeren sinevizyon eşliğinde bilgilendirmeler yaptı. Tar Sim konusunda açıklamalarda bulunan Cengizoğlu;  Dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nin işleyişi ve Sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile 2015 yılında kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Tar Sim havuzundan Bor lu çiftçilerin ve Niğde li çiftçilerin daha fazla yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen başta Niğde İl Müdürümüz olmak üzere, İlçe Müdürlüğüne, Ziraat Odası Başkanlığına, emeği geçen her kese ve katılımlarınız için siz kıymetli çiftçilerimize teşekkür ediyorum dedi.





Editör: TE Bilişim