Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;    İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Niğde İl Özel İdaresi tarafından 100 bin TL desteklenen “Tarla Faresi ile Mücadele Projesi” kapsamında kullanılmak üzere zehirli yem hazırlama ve paketleme makinesi alındı.

            275 bin hektar tarım arazi varlığı bulunan İlimizin genel üretim deseni incelendiğinde tarla bitkileri olarak buğday, arpa, patates ve yem bitkileri, bahçe bitkileri olarak elma, armut, üzüm, şeftali, kiraz yetiştiriciliği başta olmak üzere meyvecilik ön plandadır. Bu bağlamda, tarla faresi tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkilerine, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelere yüzde 60-70'lere kadar ulaşabilen bir zarar vermektedir. Tarla faresi ile doğal düşmanlar, kültürel önlemler, mekanik mücadele ve en önemlisi olan kimyasal mücadele yöntemleri ile mücadele edilmektedir. İlimizin tarım alanlarında önemli zararlara sebebiyet veren tarla faresinin zararını azaltarak zararın ekonomik zarar eşiğinin altına düşürülmesi, Çiftçiler, Niğde ve Ülke ekonomisine katkı sağlanması için çiftçimizden tarla faresi ile en etkili yöntem olan kimyasal mücadelede zehirli yeme yoğun bir talep olmaktadır.

            Önceleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan tarla faresi ile mücadele el ile hazırlanmakta, elde hazırlanan yemler Niğde için yeterli olmamakta ayrıca çalışan personelin de sağlığını tehdit etmekteydi. Tarla Faresi ile Mücadele Projesi kapsamında zehirli yem hazırlama makinesinin alınarak, el değmeden zehirli yem paketlenerek çiftçimizin hizmetine sunuldu.

            Proje ile insan eli değmeden hazırlanacak olan yemler de insan kokusu bulunmadığından dolayı tarla faresi ile mücadelede en yüksek fayda sağladı. Bu makine ile saatte 2 ton paketleme, günde ise 16 bin paketleme yapılmaktadır. Bu da yaklaşık 320 bin dekarlık bir alanın fareye karşı mücadelesini gerçekleştirecek yem miktarına karşılık gelmektedir.

            Neticede makinenin alımı ve tarla faresine karşı verilen mücadele ile hem İlimiz hem de ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlanmaktadır"denildi. 

Editör: TE Bilişim