Niğde Üniversitesi, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın tertip ettiği “KOP Bölgesi’nde Tarımsal Sulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu toplantıya katıldı.

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın organizasyonuyla Konya’da gerçekleştirilen “KOP Bölgesi’nde Tarımsal Sulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu toplantıya Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Ceyhan, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şen ve Ulukışla Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Ünalan katıldılar.

 

Toplantıda, KOP kapsamında yer alan Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya illerindeki konuyla ilgili KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Tarım İl Müdürlükleri, DSİ, Belediyeler, Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, İl Ziraat Odaları, YAS Kooperatifleri, Sulama Birlikleri ve diğer kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, bölge ve illeri ile ilgili tarımsal sulama sorunları ve projeleri hakkında bilgiler vererek öneriler sundular.

 

Toplantıda Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şen, Niğde ili ve KOP Bölgesi genelinde tarımsal su yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımı ve bu amaçla altyapının iyileştirilmesi, sulama eğitimlerine önem verilmesi, kullanıcı kesimler ile işbirliği yapılması ve dış havzalardan su getirilmesi konuları kapsamında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

 

Toplantı sonunda bölgedeki tarımsal sulama konusunda sorunların belirlenmesinde ve çözüm üretilmesinde aktif rol üstlenmesi açısından bölge illeri üniversitelerinden, kamu kurumlarından ve STK temsilcilerinden çekirdek bir çalışma gurubu oluşturulmasına karar verilerek bu gurubun “Bölge Su Çalışma Grubu” olarak faaliyetlerini yürütmesine ve sık sık bir araya gelerek toplanmasına karar verildi.

 

Gönüllülük esasına göre faaliyet gösterecek olan ve Üniversitemiz adına Yrd. Doç. Dr. Burak Şen’in katıldığı “Bölge Su Çalışma Grubu” ile Niğde ili ve KOP Bölgesi’nde tarımsal sulama sorunlarının belirlenmesi ve çözümünde Niğde Üniversitesi'nin sahip olduğu deneyim ve teknolojik bilgi birikiminin aktarılarak katkı sağlanması hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim