Bayram tatili 9 güne çıkarıldı Bayram tatili 9 güne çıkarıldı

Kuru ve sulu tarımın yapıldığı tarımsal alanlarda traktör ve diğer tarım ekipmanlarının oluşturduğu araç trafiği ve tarlanın sürekli aynı derinlikte sürülmesi sonucu toprakta bir sıkışma olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Kenar, ''Bu sıkışma sonucu toprağın 20-40 santimetre altında geçirimsiz bir tabaka oluşuyor '' dedi.
Her yıl ekim hazırlığı sırasında toprak işlenirken aynı yön ve aynı derinlikte toprak işlemesine bağlı olarak taban taşı oluşmakta olduğunu söyleyen Kenar; “ Orta ve hafif bünyeli topraklarda sert tabaka oluşumu ağır bünyeli topraklara oranla daha çabuk ve daha sert olmaktadır. Ancak çiftçiler verim düşüklüğünü farklı nedenlere bağlıyorlar. Birçoğu toprağın altında oluşan katmanın farkında bile değil. Elbette verimi etkileyen farklı etkenler var. Ancak, kök gelişimini engelleyen geçirimsiz tabakanın verim düşüşünde etkisi çok büyük. Bu duruma sadece buğday tarlalarında değil, farklı ürünlerin ekim alanlarında da rastlıyoruz. Özellikle sulu tarım alanlarında araç trafiği yoğun olduğu için bu tabakaya daha fazla rastlamak mümkün” dedi.
Taban taşının zararlarından da bahseden Kenar; “ Toprak sıkıştığından bitki köklerinin gelişmesi için ihtiyaç duyulan oksijen miktarı azalır. Kökler iyi gelişmez. Sert tabaka toprağın geçirgenliğini azaltır. Toprak su tutma kapasitesi azalır bitki yeterli suyu alamaz. -Bitki kökleri yeterince gelişemeyeceği ve sert tabakayı geçemeyeceğinden dolayı mevcut bitki besin maddelerinden yararlanamayacaktır. Tüm bunların sonucun da bitki çeşidine bağlı olarak verimde yüzde 25-30 arasında azalma olacaktır. Ekim-Dikim hazırlığı yapılırken topraklarımızın taban taşı oluşturmamasına ve buna uygun alet ekipmanlarla toprak işlemesi yapılmasına özen gösterilmesi hem çiftçilerimizin menfaatine hem de verimin bol ve kaliteli olacağı bilinmelidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim