Müdür Baş; “Aynı zamanda ağacın dalları da daha fazla güneşten yararlanır ki sonuç olarak ağaçtan kaliteli ve yüksek ürün verimi elde edilir. Ama ağaç budama işlemi bu konuda tecrübeli kişiler tarafından bilinçli yapılmalıdır."

Budamanın gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağladığını söyleyen Baş, "Zamanında yapılan budama meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olmaktadır. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur. Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır. Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur. Hasat daha kolay yapılır. Budama zamanı, meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler" dedi.

Budamanın kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapıldığını söyleyen Baş, "Kış budama zamanı, kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonra ki süre, budama bakımından en uygun bir zaman dilimidir. Ancak yöremizde olduğu gibi kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz. Bölgemizde meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, ilkbahar gelişme periyodunun başlamasından önceki erken ilkbahar dönemidir" diye konuştular

Gıda fiyatlarında fren tutmuyor Gıda fiyatlarında fren tutmuyor

Editör: TE Bilişim