CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetlerinin son 15 yılda uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de artık tarımın sorunlu hale geldiğini söyledi. Gürer, 15 yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’nin artık her alanda dışa bağımlı olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramını da seçim bölgesi olan Niğde’de halkın arasında geçiriyor. Köy ve kasabalarda çiftçilerle bir araya gelip sorunları birinci ağızdan dinleyen Gürer, tarım kesiminin son 15 yılda artarak devam eden sorunlarının artık bu hükümet tarafından çözülemeyeceğinin anlaşıldığını ifade etti.

Köy ve kasabalardaki gezi ve ziyaretleriyle değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Bir zamanlar tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biri olan Türkiye, son 15 yıldaki bilinçli olarak dışa bağımlı hale getirildi” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tarım alanında yaşanan sorunları şu şekilde özetledi:

“Türkiye de dışa bağımlı tarım politikaları ile ürün girdileri her yıl katlanarak artarken, çiftçi ürettiğini maliyetine satamaz duruma geldi. AKP hükümetleri çiftçiyi borç batağına soktu. Pek çok ekili alan bugün ekilemez duruma geldi. Köylü bağını bahçesini tarlasını bırakıp şehir merkezlerine göç ediyor. Yağlı tohumların yüzde 75’ı ithalatla karşılanıyor. Sebze tohumu ihtiyacının yüzde 50’si, hububat tohumunun yüzde 20’si de ithal.

20 ilimizde 24 farklı ülkeden gelen yabancı kişi ve şirketler tarım arazisi satın almış. Türk ortaklarıyla birlikte tarım arazisi alanların sayısının ise haddi hesabı yok. Verimli tarım arazileri yabancı şirketler tarafından kapatılıyor. Çiftçi satmak zorunda kaldığı kendi tarlasında işçi olarak çalışıyor.

AKP hükümeti, hasat döneminde buğday ithalatında gümrük vergisini düşürünce TMO buğday fiyatlarını açıklamadan üreticiler, ürünlerini 75-85 kuruş arasında fiyatlarla satmak zorunda kaldı. Daha sonra buğday fiyatı 94 kuruş olarak açıklandı. Rekoltenin yarısına yakını açıklanan buğday fiyatının altında bir fiyata satıldı, geçen yılki fiyatla ürün verildi.

Tohumda dışa bağımlılık artıyor yerli yerel ürünlerimizin tadını unuttuk. Toprak ithal gübre ve tohumla sorunlu hale geliyor. Çok yönlü sorunlar çiftçiyi zora soktu. Çiftçide para yoksa esnafta mağdur oluyor. Çiftçiliği bırakan, işsizler ordusuna katılıyor sorunları aşmanın yolu köye çiftçiye sahip çıkıp aile işletmeciliğini güçlendirip geliştirmek, yabancı şirketlerin kontrolünde tarım yerine yerel yerli tarımı sahiplenmek, planlı düzenli  tarım politikaları uygulamaktır. Sürekli değişen çiftçiden yana olmayan uygulamalar ile tarım gelişemez” dedi.

Editör: TE Bilişim