CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer mevsimlik tarım işçilerin sorunları için Meclis araştırması istedi. Gürer şöyle dedi: “Ülkemizde tarımsal ürünlerin hasat dönemlerinde mevsimlik işçi sayısında önemli artış yaşanmaktadır. Sosyal güvenlikten   mahrum ve  uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veren mevsimlik işçilerin durumlarının irdelenmesi, incelenmesi ve çözüm yollarının tespiti amacıyla Meclis araştırması gereklidir.”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  gerekçede  şunları belirtti: “Ekonomik kazanç sağlamak ve geçimlerini temin etmek üzere, çiftliklerde ve tarım işlerinde güvencesiz çalıştırılan binlerce mevsimlik işçi bulunmaktadır.  Sağlıksız ortamlarda ikamet etmek zorunda kalan ve Anadolu’da farklı illerde çadır kentlerin oluşumuna neden olan işçiler ayrıca , kamyon,  kamyonet gibi taşıma araçlarında deyim yerinde üst üste taşınarak tarla veya çalışma alanlarına götürülüp getirilmektedir. İşçiler tarlada ya da çiftlikte sosyal güvenlikten uzak, sağlık koşulları uygun olmayan, ağır iş koşullarında ve mesai tanımı dışında çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. İçtikleri sudan, yedikleri yemeklere kadar hijyenden uzak, ekmek parası için çalışan işçilerin durumu irdelenip alınacak önlemler ve yasal düzenlemeler bir an önce TBMM gündemine alınmalıdır.

Ücretleri ürün sonuna bırakılan, tamamen çalıştıranın insafına kalmış örneklerin de var olduğu konu, kapsamlı ele alınmasını gerektirecek kadar önemlidir.

“Birim ücret” karşılığında sürekli çalışmak zorunda olan tarım işçilerinin yeterli beslenemediği, sağlıksız çalışma koşulları ile rahatsızlanıp hastalandığı ve sağlık giderlerini bile kendileri karşılamak zorunda kaldıkları da bilinen gerçektir. İş sahasında çapayı ayağına vurmak, ağaçtan düşmek, güneş çarpması ve tarımsal ilaçların maruz bıraktığı hastalıklara da yakalanan işçiler için iş kazası ise adeta olağan bir durum  gibi görülmektedir.

  Mevsimlik işçileri toplayan ve bu işi meslek edinen elçi, işçi çavuşu ve işçi aracılarının kayıt altına alınması, resmi kurumlarca eğitilmesi ve iş güvenliği konularında bilgilendirilmeleri de önemlidir.

Mevsimlik işçiler, tüzel kimliğe kavuşturularak, güvencesiz çalışmalarını ve diğer sorunlarını bertaraf edici çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca farklı ülkelerden gelen ve tarım alanlarında çalıştırılan kaçak işçi sorunları da bu kapsamda ele alınmalıdır.

Tüm sorunların saptanması, bölgelere göre durumun kapsamlı ele alınması için Meclis araştırması açılması bir gerekliliktir.” dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim