Hürriyet Emlak ve Capital Dergisi tarafından düzenlenen '2012 Emlak Yatırımları Yarışması'nın Eğitim Yapıları dalında, Eğitim Yapıları 2.'lik Ödülü, Doğuş Grubu'nun yatırımcısı olduğu ve halen yapımı süren Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Binası'na verildi.


Fakülte, Türk tarımında verimliliği artıracak nitelikli insan kaynağının yetişmesi ve sektörde teknoloji kullanımının artırılmasını amaçlıyor.Doğuş Grubu'nun Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Binası'nın yanı sıra bir de 200 kişilik Ayhan Şahenk Öğrenci Yurdu'nu içeren eğitim yatırımlarının toplamı yaklaşık 60 milyon TL olacak. Projenin 2013 yılının Eylül ayında tamamlanarak, yeni eğitim öğretim döneminde faaliyete geçmesi hedefleniyor.Son dönemde tarım sektöründe gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkat çeken Doğuş Grubu, tarımda sürdürülebilir üretimi destekleyen eğitim yatırımları nedeniyle ödüle layık görüldü.

YAPILMADAN İLK ÖDÜLÜNÜ ALDI.


Hürriyet Emlak ve Capital Dergisi tarafından düzenlenen '2012 Emlak Yatırımları Yarışması'nın Eğitim Yapıları 2.'lik Ödülü, Doğuş Grubu'nun desteğiyle inşa edilen Niğde Üniversitesi bünyesinde kurulan Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakülte Binası'na verildi. Tamamen yeşil bina prensiplerine uygun olarak dizayn edilen bina, pasif iklimlendirme prensipleriyle kullanım maliyetlerini düşürecek şekilde tasarlandı. Tüm mekanların doğal ışık aldığı, doğal yollarla havalandırılan Fakülte Binası, az sayıdaki akıllı kamu binalarından biri olacak. Sürdürülebilir bina tasarımıyla enerji tüketiminde tasarruf sağlayarak, üniversite yönetimi için işletim giderlerini düşürecek. Kullanılan yerel ve nitelikli malzeme seçimleri, 4.20m'lik kat yükseklikleri ve geniş cam cepheleriyle ferah çalışma ve eğitim mekanları elde edilecek.


60 MİLYON TL'LİK BİR YATIRIM


Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Binası'nın ana cephesine işlenen ve bu boyutlarda seramik yüzey üzerine işlenen ilk desen çalışması olan bina yüksekliğindeki başak deseni, binanın peyzaj ve tarımla kurduğu yakın ilişkiyi simgesel olarak ziyaretçilerine yansıtacak. Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakülte Binası'nın yanı sıra 200 kişilik kapasiteye sahip Ayhan Şahenk Öğrenci Yurdu binasını da inşa edecek olan Doğuş Grubu, projenin tamamı için 60 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirecek.


Yaklaşık 23.500 metrekarelik fakülte ve 6.500 metrekarelik yurt alanından oluşan ve Haziran 2012'de inşaatı başlayan projenin tefriş, laboratuvar ve uygulama alanlarıyla birlikte, 2013 yılının Eylül ayında tamamlanarak, yeni eğitim öğretim döneminde faaliyete geçmesi hedefleniyor. Önceki yıl Ekim ayında resmi kuruluş izni çıkan Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, her biri alanında önde gelen deneyimli ve nitelikli bir akademisyen kadrosu oluşturulmaya başlandı. Tarım alanında Türkiye'nin ilk ve tek İngilizce eğitim veren kurumu olan Fakülte; temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölgenin kalkınmasıyla sürdürülebilir tarımsal üretim için nitelikli insan gücü yetiştirilmesine önemli katkı sağlamayı hedefliyor.

AB VE ABD ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİĞİ


Sektörde özellikle yabancı dil bilen insan kaynağı eksikliğinin giderilmesi Türkiye'nin tarımda dünyaya açılmasını da hızlandıracak. Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, "Bitkisel Üretim ve Teknolojileri", "Hayvansal Üretim ve Teknolojileri", "Tarımsal Genetik Mühendisliği" ve "Biyosistem Mühendisliği" bölümlerinden oluşuyor. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nde verilecek olan eğitim, ABD ve Avrupa'dan çeşitli üniversitelerle işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Bu amaçla, Avrupa'nın tarım eğitimi veren en büyük akademik kuruluşu olan Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'yle öğrenci ve akademisyen değişim programları ve çift diploma imkânlarını da içeren işbirliği çalışmaları yürütülüyor.


AYHAN ŞAHENK ÖĞRENCİ YURDU YABANCI ÖĞRETİM ÜYESİ VE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE OLACAK



Niğde Üniversitesi'ne bağışlanmak üzere inşa edilen 200 kişilik karma "Ayhan Şahenk Öğrenci Yurdu" ise, iki kişilik odaları, kafeteryası, yemekhanesi, etüd odası ve her katta yer alan ikişer dinlenme odasıyla öğrencilerin sosyalleşebilecekleri, konforlu, üst düzey standartlarda bir yurt olarak projelendirildi. Ayhan Şahenk Öğrenci Yurdu'nun dörtte üçü öncelikli olarak Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğrencilerine, kalanı da öncelikli olarak Tarım Fakültesi'ne araştırma faaliyetleri için gelen yabancı öğrenci ve öğretim elemanlarına tahsis edilecek.

TARIM - GIDA AR-GE MERKEZİ OLACAK

Doğuş Grubu, tarım sektörüne stratejik ve vizyoner bir yaklaşım getirmek ve de sektörde katma değeri artırmak amacıyla Eylül 2012'de Doğuş Tarımsal Projeler Ar-Ge Hizmetleri A.Ş. adında bir de Ar-Ge şirketi kurmuştu. Şirket, 2013 yılı itibarıyla Niğde'ye komşu bir merkez olan Çukurova Üniversitesi Teknokent'inde faaliyetlerine başladı, ve Niğde'deki Fakülte ve Teknokent inşaatının tamamlanmasının ardından Niğde Teknokent'e yerleşecek ve ileri tarım araştırmalarıyla bölgedeki yerel üretim ve tarımsal kalkınmaya da önemli destek sağlayacak. Doğuş Grubu'nun, Fakülte ve Ar-Ge şirketi yatırımları ile Orta Anadolu'nun Türkiye ve bölgesi için önemli bir tarım, gıda ve Ar-Ge merkezi haline geleceği öngörülüyor.



Editör: TE Bilişim