KOP Bölge İdaresi Başkan Vekili İhsan Bostancı, Anadolu coğrafyasında bir eşi daha bulunmayan Ermenek’in tarihi Zeyve Pazarı’nın yeniden eski ihtişamına kavuşturulacağını söyledi.
 
Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan ve yaklaşık 600 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Zeyve Pazarı, KOP İdaresi ile Karaman Valiliği arasında imzalanan protokol anlaşması ile Yörük ve Türkmen kültürünün yeniden yaşatıldığı önemli bir turizm merkezi haline dönüşecek.
 
Türkiye’nin ‘Yeni Marmara’sı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan KOP Bölgesi’nin, tarımdan sanayiye, ulaşımdan altyapıya kadar birçok alanda topyekun kalkınması yönünde çalışmalarını sürdürürken, bir taraftan da bölgenin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkıyor.
 
“Tarihi dönüşüm için 4 milyon lira”
 
Tarihi Zeyve Pazarı’nda Yörük ve Türkmen kültürünün yaşatılması amacıyla rekreasyon çalışmalarının yapılması projesinin hem Kalkınma Bakanlığı’nın 2015 yılı yatırım programında yer aldığını hem de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından Niğde’de açıklanan KOP Eylem Planı’nda yer aldığını söyleyen KOP İdaresi Başkan vekili Bostancı, 2016 yılında ilk çalışmaları başlayacak olan rekreasyon projesi için 4 milyon liralık ödenek ayrıldığını belirtti.
 
Zeyve Pazarı’nın, Anadolu’da bir eşi benzeri daha bulunmayan, açık pazar ve mesire yeri olarak Yörük ve Türkmen kültürünün halen yaşatıldığı nadir yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Bostancı, “Burada yaklaşık 600 yıllık tarih birikimi olan doğal ve kültürel bir mirastan bahsediyoruz. Günümüzde yöre halkı, özellikle yaz aylarında bahçesinde tarlasında yetiştirdiği sebze ve meyveleri, el emeği göz nuru yöresel ürünlerini kurdukları bu pazarda yerli ve yabancı turistlere sunuyorlar ve yıllarca süre gelen bu kültürü devam ettiriyorlar. Yörük ve Türkmen kültürünün halen yaşatıldığı Zeyve Pazarı'nda doğal ve kültürel denge gözetilerek rekreasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu vesile ile hem var olan kültürün yaşatılmasına, hem de yerel turizmin canlanmasına katkı sağlamış olacağız” diye konuştu.
 
Proje kapsamında bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklayacağı kültürel evler, restoranlar, kır kahveleri, ürün satış ve sergi alanları, piknik alanları, araç park yerleri, alan peyzajı, elektrik, içme, sulama ve yağmur suyu, kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları yapılacak.
 
Editör: TE Bilişim