Ulusal Süt Konseyi, 3 lira 20 kuruş olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatını yüzde 46.8 artırarak 4 lira 70 kuruşa yükseltti. Karar 8 Aralık itibarıyla geçerli olacak. Ulusal Süt Konseyi'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, 16 Haziran'da 1 Temmuz - 31 Aralık tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 3 lira 20 kuruş olarak belirlendiğini ancak üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu'nun bugün toplandığı belirtildi.

8 ARALIK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Bu konu üzerine ülkemizde pandemi sürecinden kaynaklı hızlı bir şekilde gelişen girdi fiyatlarının artışından dolayı 3.20’lik fiyatın çok aşağılarda kaldığını açıklayan Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, “Türkiye’de ve Avrupa’da kabul gören yem süt kalitesinin çok altında bir fiyattı. Biz bu açıklamayı uzun süredir bekliyorduk ve devletimiz bu açıklamayı yaptı. Üreticinin gerçekten zor durumda olduğu bir dönemde 8 Aralık 2021 tarihinde itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat açıklandı. Bu fiyatta 4.70 kuruş ve artı 20 kuruşta devlet desteklemesi şeklinde olacak fakat parite 1.1 seviyesine düştüğü zaman tekrar konsey toplanıp yeni karar alınacağı yönünde bir karar alındı. Açıklanan bu fiyatın üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte bu fiyat açıklanmış olmasaydı bizim anne diye tabir ettiğimiz hayvanların tamamı kesime gidecekti. Kurdan dolayı yurtdışından hayvan ithal etmeye kalksak bir tane damızlık anneye maliyetimiz 35 bin lirayı bulurdu ve bu durumda bu hayvanların Türkiye’ye getirilmesi çok zor bir süreç olurdu. Ciddi anlamda ekonomik kayıplar oluşurdu ama şuan elimizdeki mevcut damızlık annelerimizi korumuş olduk. Bu sayede hayvanlarımız kesime gitmemiş olacak ve süt üretiminin de devam etmesi sağlanacak. Ben açıklanan bu zam için devletimize ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Gelen zammın süt üreticilerine hayırlı olmasını dileyen Bor Süt Üreticiler Birliği Başkanı Ziya Aslan, “ Düzenlenen yeni zam ve bununla birlikte devlet desteği üreticiye kolaylık sağlayacak. Yem fiyatları haliyle çok pahalanmıştı ve üretici zor dutumdaydı. 1991 yılında buna benzer bir durumla karşılaşmıştık ve süt üreticileri hayvanlarını kesime götürmüştü. Bu durumun ekonomimize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor. Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor.

Editör: TE Bilişim