Niğde İli Süt Üreticileri Birliği ve Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi ile birlikte hazırlanan ve 500 bin dolar değerindeki Niğde Sütte Yeni Pazarlar Arıyor” isimli URGE projesi Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edildi.

Proje hakkında bilgi veren Niğde süt üreticiler Birliği başkanı Ahmet Demirkoparan; “ Niğde İli Süt Üreticileri Birliği olarak Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi ile birlikte hazırladığımız” Niğde Sütte Yeni Pazarlar Arıyor” isimli URGE(Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) Projemiz, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmeye değer görülerek 500 bin dolarlık bir kaynak projemize tahsis edilmiştir” dedi.

Projenin amacından da bahseden Demirkoparan; “ Niğde İli ve İlçelerinde Süt hayvancılığı sektöründe faaliyet gösteren daha önce yurtdışına süt ve süt ürünleri ihracat deneyimi olmayan toplam 12 tarım işletmesinin, proje kapsamında yapılacak ihtiyaç analizi doğrultusunda, belirlenecek rekabet, ihracat ve kurumsal kapasitelerini geliştirilmeye yönelik eğitim ve danışmalık hizmetlerinin alınmasıdır.  Ayrıca belirlenecek hedef pazarlara yönelik olarak gerçekleştirilen yurtdışı pazarlama ve alım heyeti faaliyetlerine katılımlarını sağlayarak daha önce ihracat yapmamış olan işletmelerin ihracat yapmasını sağlamak ve ihracata teşvik etmektir. 3 yıl sürmesi planlanan Proje sayesinde; Küme içinde yer alan Süt işletmeleri, canlı hayvan ve et sektörleri ile ilişkili uluslararası platformlara daha kolay ulaşabileceklerdir. Büyükbaş tarım işletmeleri ürün ve süreç geliştirmelerine yönelik Ar-Ge projeleri ve çalışmaları başlatabileceklerdir. Küme içinde yer alan büyükbaş tarım işletmeleri ürün, teknoloji ve pazar bilgisine daha kolay ulaşabileceklerdir.

Küme yönetimi,  büyükbaş hayvancılık tarım işletmelerini yakından tanıyarak, çeşitli analiz çalışmaları ile firmaların ihtiyaçlarına ve hedeflerine yönelik çözümler getirmek için projeler geliştirecek ve işbirliği ağları oluşmasını sağlayabileceklerdir. Küme içinde yer alan büyükbaş hayvancılık tarım işletmeleri hedeflenen ihracat pazarları ile ilgili pazar araştırmaları ve eğitimlerden yararlanarak ihracat stratejiler geliştirebileceklerdir. İhracat yapmak isteyen büyükbaş tarım işletmeleri benzer süreçlere ve benzer problemlere karşın ortak akıl ve ortak çözüm yolları geliştirebileceklerdir. Büyükbaş tarım işletmeleri, küme yönetimi tarafından süt sektörüne yönelik olarak düzenlenen fuar ziyareti, eşleştirme faaliyetleri, alım heyetleri gibi organizasyonlara katılarak daha az zamanda, hedeflerine uygun potansiyel alıcılarla iletişime geçebileceklerdir. Nihai ürünün oluşmasında yer alan ve aynı değer zincirinde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmalarla birlikte çalışarak ürününün müşteri için değerini artıracak ortak projeler geliştirilebilecektir. Büyükbaş tarım işletmeleri, Niğde’de süt sektörünün sorunlarını belirleyerek birlikte çözüm yolları geliştirilmesinde sektörel bir güç oluşturabileceklerdir. Niğde’deki büyükbaş tarım işletmelerinin uluslararası platformda görünürlükleri artacak, süt üretim sektöründe uluslararası bir marka olması sağlanacaktır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim