Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik için primlerin zamanında ödenmesi gerekmekte olduğunu ifade eden Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürü Mustafa Aydoğdu; “ Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumunun amacı ve işlevi, sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlara uygun bir sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Sosyal Güvenliğin yürütümü, her şeyden önce aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir gelir politikası ile giderlerin karşılanabildiği finansal dengenin kurulmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Bu bakımdan, prim gelirleri ve tahsilat oranlarının artırılması ile kayıt dışılığın azaltılması için hedefler belirlenmiştir diyen Aydoğdu; “ 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun 37 nci maddesinde, “Süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları, katılım payları Kurum alacağına dönüşür ve bu alacakların tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç diğer maddeleri uygulanır. Ayrıca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 88 inci maddesinin on altıncı fıkrasında, “Kurumun süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci v 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır. Kurum, 6183 sayılı Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ve mercilerine verilen yetkileri kullanır” dedi.

SGK’nın alacağının takip ve tahsiliyle ilgili açıklamalarda bulunan SGK Niğde İl müdürü Aydoğdu; “ Kurum alacağının takip ve tahsiline ilişkin çalışma çerçevesi içinde icra takibi yapılacak borçlar kapsamında; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olup; son statüsü şirket ortağı, eczacı, doktor, avukat, noter, jokey, antrenörler ve son statüsü vergi olup nace kodu 6920 (Muhasebe, defter tutma ve denetim faaliyetleri; vergi müşavirliği), 4777 (Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda saat ve mücevher perakende ticareti), 4648 (Saat ve mücevher toptan ticareti) kapsayan sigortalıların ve 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları, katılım payları yer almaktadır. İcra takibi dışında kalan genel sağlık sigortası, Ek-5 Tarım, Ek-6, 2925 Tarım ve icra takibi kapsamına girmeyen 4/b sigortalılarımıza borçlarıyla ilgili sms ve bilgilendirme mektubu gönderilmiştir” diye konuştu.

İl Müdürü Mustafa Aydoğdu; “ Ayrıca Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetlerde yapılmaktadır. İşverenlerimizin başta asgari ücret desteği olmak üzere beş puanlık sigorta prim indirimi ve diğer sigorta prim teşviklerinden yararlanmaları, prim borçlarının bulunmaması ve süresinde ödemesine bağlıdır. Ayrıca 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olan vatandaşlarımızın da prim borçlarını düzenli ödemeleri takdirde teşvikten yararlanabileceklerdir. Başta da belirtildiği üzere sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için mali yapının güçlü olması gerekiyor ve bu güçlü mali yapı da primlerle sağlanmaktadır. Prim borcu bulunan işveren ve sigortalılarımızın zor durumda kalmamaları açısından Kurumumuza ödemeleri gereken primlerini zamanında ödemeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim