Niğde  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Basınçlı Sulama Sistemi yaptıracak çiftçiler, yüklenici firmalar ile tüzel kişilikler katıldı.


Toplantıda Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünden Hacı Emin Malgır tarafından katılımcılara ilgili tebliğ uygulama esasları hakkında bilgiler verildi.


14 MAYIS 2014 tarih ve 29000 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Tebliği ile; tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanlarının üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama makine ve ekipman satın alımlarının desteklenmesi amaçlanıyor.


Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Desteğine;
(1) Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak şartıyla;
a) 8 inci maddede belirtilen her bir mal grubu için gerçek ve tüzel kişiler,
b) 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler,
c) Tarımsal amaçlı kooperatifler, 
programdan yararlanmak üzere başvurur.

Programın yatırım konuları
(1) Program aşağıdaki yedi adet yatırım konularını kapsar:
a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
d) Center pivot sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
e) Tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
f) Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması,

Hibe desteği oranı

(1) Bu Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Hibe başvuru formunda belirtilen hibeye esas mal alım tutarının, başvuru değerlendirme aşamasında tespit edilen referans fiyatlar içinde kalan kısmı, hibe sözleşmesinde hibeye esas mal alım tutarı olarak belirlenir. Referans fiyatları aşan kısmı ise yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.
(2) Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.

(3) Hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarı üst limit niteliğindedir. Hibenin nihai tutarı fiili gerçekleşmeler sonucunda ortaya çıkar.

(4) Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.

Başvuru zamanı

Bu Tebliğ kapsamında yapılacak olan mal alım başvuruları, bu Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 60 gün içerisinde İl Müdürlüğü veya Valiliğin yetkilendirdiği İlçe Müdürlüğüne yatırımcılar tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilir. Yatırımcılara başvuru tarihini içeren güncel uygulama rehberinde formatı ve içeriği yer alan teslim alma belgesi verilir. Başvuru son gününün, tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvurular kabul edilir. Başvuru sahibi statüsüne göre teslim alma belgesinde yer alan başvuru belgelerinden herhangi birinin yer almaması halinde başvuru kabul edilmeyecek ve başvuru dosyası iade edilecektir.



Editör: TE Bilişim