Niğde Valiliğinden yapılan açıklama da;  Bazı basın-yayın kuruluşlarında, Niğde’ye yapılması planlanan Geri Gönderme Merkezi hakkında çıkan haberlerle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

   6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu; yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

    Kanunun 58. maddesinin 1.fıkrasına göre; İdari Gözetim altına alınan yabancılar, Geri Gönderme Merkezlerinde tutulurlar.

Geri Gönderme Merkezleri (GGM); hakkında sınır dışı etme kararı alınan düzensiz göçmenlerin, işlemleri tamamlanıncaya kadar idari gözetim altında tutuldukları ve barınma, beslenme, acil ve temel sağlık hizmetleri gibi asgari ihtiyaçlarının karşılandığı merkezlerdir.

    Geri gönderme merkezleri, başarılı bir göç yönetiminin önemli bir parçası olup göç alan tüm ülkeler tarafından kullanılmaktadırlar. Şuan itibariyle ülkemizde 20 farklı ilde 24 adet Geri Gönderme Merkezi bulunmakta olup, Avrupa Birliği Fonlarıyla 6 adet daha yapılması planlanmaktadır. Yapımı planlanan bu 6 adet GGM’nin birisinin de 400 kişi kapasiteli olarak Bor ilçemizde olması öngörülmüştür. Söz konusu GGM’nin ihaleleri yapılmış olup önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacaktır.

    Geri Gönderme Merkezlerinin ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu yabancıların kaldıkları Geçici Barınma Merkezleri ile karıştırıldıkları görülmektedir. Ancak ilimize yapılması planlanan ve yapım harcamaların tamamı Avrupa Birliği Fonlarından karşılanacak olan Geri Gönderme Merkezi sadece ülkemize yasa dışı yollarla giren veya yasal giriş yapıp zamanla yasa dışı hale gelen yabancıların sınır dışı işlemleri tamamlanıncaya kadar idari makamların kararı ile zorunlu olarak tutuldukları bir yer olacaktır.

   Bu merkezlerde yabancıların çok uzun süre kalış durumu söz konusu olmayıp  işlemleri tamamlanan yabancılar en hızlı şekilde sınır dışı edilmekte ve bu süre içerisinde yabancıların dış dünyayla teması olmamaktadır. Halihazırda aktif olarak hizmet veren merkezlerin bulunduğu il ve ilçelerde mezkur açıklamada ifade edilen olumsuzlukların hiç birisi yaşanmamaktadır.

Yapılacak olan geri gönderme merkezi daha iyi bir göç yönetimi amacıyla açılacak ve ilimizin huzur ve refahına herhangi bir zarar getirmeyecek olup tam tersine ekonomisine ve istihdamına katkıları olacaktır" denildi. 

 
Editör: TE Bilişim