Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, zorunlu trafik sigortası primlerinin bir türlü düşürülememesiyle ilgili soru önergesini yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, sorunun çözümüne yönelik yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamaması üzerine 12 Nisan 2017 tarihinden itibaren azami prim uygulamasına geçildiğini açıkladı. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası poliçelerinde araç grubu, basamak ve trafik yoğunluğu ile kaza istatistikleri göz önünde bulundurularak belirlenen il grupları bazında zorunlu trafik sigortası için azami primlerin belirleneceğini bildirdi. 

NAKLİYECİ ESNAFI ZOR DURUMDA 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde trafik sigortasının özellikle nakliyeci esnafının ödeme gücünü aşacak düzeyde yükseldiğine değindi. Gürer, zorunlu olarak ödenmesi gereken trafik sigortası primlerinin teminat limitleri, poliçe şartları ve fiyatlandırmasının Hazine Müsteşarlığınca belirlendiğine dikkat çekerek, “14.07.2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik" ile ticari nitelikteki taksi, dolmuş ve benzeri araçları işletenlerin ödeyeceği zorunlu trafik sigortası primleri, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen tarife aralıklarında olmak kaydıyla sigorta şirketlerince serbestçe belirlenmesine imkân sağlanmıştır. Yapılan bu düzenleme neticesinde zorunlu trafik sigortası primleri, esnafımız için çok yüksek tutarlara ulaşmış olup, sigorta primleri karşılanamaz ve ödenemez bir hal almıştır. Bunun neticesinde sigorta yaptırmakta güçlük çeken taşımacılar mesleki faaliyetlerini yapamaz duruma düşmüşlerdir” dedi. 

FİYATLAR BİR TÜRLÜ DÜŞMÜYOR

Gürer, konuyla ilgili soru önergesinde, 6704 sayılı Kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına ilişkin bazı maddelerinde değişiklik yapılmak suretiyle, yargı kararları ile kusurlu sürücünün yakınlarına yapılan tazminat ödemelerinin, teminat kapsamı dışında bırakıldığını belirtti. Gürer, tazminat hesaplamalarında uygulanacak usul ve esaslara netlik getirilmiş olmasına rağmen, halen sigorta şirketlerince primlere ilişkin esnafımızı rahatlatacak oranda bir fiyat belirlemesinin yapılmadığını belirterek, bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortasının vergi niteliğinde olmayan, kişilere trafik kazaları nedeniyle taraf oldukları tazminat yükümlülüğüne karşı finansal koruma sağlayan bir özel hukuk işlemi olduğunu ifade etti. 

2017 YILI TAZMİNAT FİYATLARI 

Şimşek, “Zorunlu trafik sigortası ile 2017 yılı itibarıyla üçüncü kişilerin mal varlığı 33.000 TL'ye kadar teminat altına alınmışken, kişilerin trafik kazalarına bağlı tedavi giderleri için ve vefat etmeleri halinde destekten yoksun kalanlarına 330.000 TL'ye kadar tazminat ödemesi yapılmaktadır. Kaza başına teminat limiti ise otomobil ve taksi için 1.650.000 TL, minibüs kamyonet, kamyon, tanker, çekici, iş makinesi için 3.300.000 TL, otobüs (sürücü dâhil 18-30 koltuk) için 5.940.000 TL ve otobüs (sürücü dâhil 31 ve üstü koltuk) için 10.230.000 TL olup; görüleceği üzere sigortacılık sektörü tarafından sigortalılara yönelik oldukça yüksek tutarda teminat sunulmaktadır” dedi. 

YÜKSELİŞ 2015’DE BAŞLADI

 

Özellikle 2015 yılının ikinci yarısından itibaren zorunlu trafik sigortası primlerinde meydana gelen yükselişin toplumun geniş bir kesimini etkilediğini anlatan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Zorunlu trafik sigortası primlerindeki söz konusu yükseliş Müsteşarlığımızca dikkatle izlenmiş olup; bu süre zarfında başta 2918 sayılı Kanun olmak üzere ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılarak zorunlu trafik sigortalarında fiyatlama istikrarını bozan yapısal sorunlara karşı hukukî güvence sağlanmıştır.

Zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliği bakımından sigorta primlerinin sigorta şirketleri için sunulan teminatları karşılayacak, sigortalılar açısından ise ödenebilecek seviyede olması büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, sigorta şirketlerinin söz konusu sigorta primlerini sigorta prensiplerine ve anılan sigortanın zorunlu mahiyetine uygun olarak belirlemesi gerekmekte olup; bu uygunluk Müsteşarlığımızca yakinen takip edilmektedir” diye konuştu. 

HAZİNE MÜŞTEŞARLIĞININ ALDIĞI TEDBİRLER

Konuyla ilgili olarak Hazine Müsteşarlığınca bir dizi tedbirlerin alındığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, kanunla zorunlu trafik sigortası maliyetlerinin öngörülebilir hale getirildiğini, tüm sigorta işretlerinin fiyatlarının karşılaştırmalı olarak görüntülenmesini sağlayan “Zorunlu Trafik Sigortası Telif Ekranının” uygulamaya konulduğunu ifade ederek, “Vatandaşın rekabetçi fiyatlardan haberdar olması sağlanarak bilgi asimetrisinin önüne geçilmesi, Trafik Sigortasında arzın az sayıda şirkette toplanmasının engellenerek piyasanın geneline yayılması, Şirketler tarafından trafik sigortasında doğru ve istikrarlı fiyatlamanın yapılmasının sağlanması amaçlanmıştır” dedi. 

ŞİRKETLERE İDARİ YAPTIRIM

Sigortalıların piyasada fiyat araştırması yaparak daha düşük bedel üzerinden ek masraf olmadan poliçe düzenlemesine olanak tanındığına vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Zorunlu trafik sigortasında faaliyet gösteren sigorta şirketleri Müsteşarlığımızca yakinen takip edilmektedir. Zorunlu trafik sigortası poliçelerinde ve teklif primlerinde sigorta yapmaktan kaçınmaya yönelik yüksek fiyat teklif veren ve poliçe düzenleyen sigorta şirketlerine Sigortacılık Kanunu çerçevesinde idari yaptırım uygulanmaktadır” diye konuştu. 

AZAMİ PRİM UYGULAMASI BAŞLADI 

Başbakan Yardımcısı Şimşek alının tüm tedbirlere rağmen primlerde istenen düşüşlerin gerçekleşmemesi üzerine zorunlu trafik sigortasında azami prim uygulamasına geçildiğini bildirdi. Şimşek, “ Bu itibarla, söz konusu sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12.04.2017 tarihinden itibaren düzenlenecek zorunlu trafik sigortası poliçelerine ilişkin her bir araç grubu, basamak ve il grupları (trafik yoğunluğu ve kaza istatistikleri göz önünde bulundurularak) bazında zorunlu trafik sigortalarına ilişkin azami primler belirlenmiştir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim