Niğde Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası Başkanı Hikmet Bekil; Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan vatandaşlarımız 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanabileceklerdir.

Prim indirimi uygulamasından; Bağ-Kur ( 4/B ) kapsamında sigortalı olan vergi mükellefleri, şirket ortakları, muhtarlar ve tarım Bağ-Kur  kurulları yararlanabileceklerdir. İsteğe bağlı sigortalılar ise bu indirimden yararlanamayacaklardır.

Bu indirim vatandaşımıza prim tutarından % 17’lik bir indirim anlamına gelmektedir. Örnek verecek olursak asgari ücret üzerinden prim ödeyen Bağ-Kur’lunun ödediği prim      568 TL iken bu değişiklikle ödenecek  485 TL inecek ve ödeyeceği primde 82 TL’lik bir kazancı olacaktır. Ayrıca Tarım Bağ-Kur’lularında en düşük 435 TL prim ödemektedirler. İndirim sonrası en düşükten prim ödeyen Tarım Bağ-Kur’lunun primi 372 TL’ye düşecek. Dolayısıyla, bu kapsamda olanlar 62.5 TL indirimden yararlanmış olacaktır. Ekim ayında başlayacak olup, vatandaşlarımızın Kasım ayında ki ödeyecekleri primlere yansıyacaktır.

Söz konusu prim indiriminden yararlanmak için; Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcunun bulunması ve yasal süresi içerisinde primlerini ödemesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası borcu ve borcu ve bu ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacaktır.

Bu nedenle vatandaşlarımızın SGK yapılanmalarını yapıp bundan sonra ödeyecekleri primlerini aksatmaması halinde prim indiriminden yararlanabileceklerdir” dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim