Niğde SGK İl Müdürü Mustafa Aydoğdu, sigortalı çalışıyor olmanın sosyal yardım almanıza engel olmadığını, sigortalı çalışırsam sosyal yardımlarım kesilir endişesinin yersiz olduğunu vurgulayarak sigortalı çalışıldığında kesilmeyecek sosyal yardımların da olduğunu söyledi.

İl Müdürü Mustafa Aydoğdu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığının Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetleri kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. Aydoğdu hem sigortalı çalışıp hem de sosyal yardımlardan yararlanılabileceğini belirterek şunları söyledi: "Bakanlığımız aracılığıyla uygulanmakta olan ve sayıları 40’ a yaklaşan sosyal yardım programının farklı şartları olmakla birlikte, sıklıkla uygulanan gıda yardımı, aşevi yardımı, yakacak, Eğitim ve Giyim Yardımları gibi hatta Özel Amaçlı ve Diğer Aile Yardımları, Kronik Hastalara Elektrik Tüketimi Yardımı ve Doğum Yardımı vb. yardımların verilmesinde sigortalı olarak çalışmak engel teşkil etmemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 1/3’ ünden fazla olmamasıdır ki bu tutar 2019 yılı için 609,67 TL’ ye tekabül etmektedir. Ailenizden dolayı bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmıyorsanız ve İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına ve işbaşı eğitim programlarına katıldıysanız, İŞKUR' un ödediği primle sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Sosyal yardım alıyorsanız istihdamı teşvik yardımlarından da yararlanabilirsiniz. Çalışmanız halinde sigorta primlerinizin işveren hissesinin tamamı bir yıl süre ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanır. Yani 2019 yılı için asgari ücretli çalışan sigortalının Kurumumuza ödenecek sigorta priminin 524,47 TL’ si Bakanlığımızca finanse edilmektedir. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan yeşil kart uygulaması, bilindiği üzere 2012 yılı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ na devredilerek, farklı bir isim altında devam ettirilmektedir. Sosyal yardım alan ve 5510 sayılı Kanun’ un 60/c-1 maddesi kapsamında (yeşil kart) bulunan kişilerin sigortalı çalışmaya başlamaları halinde, yeşil kartları askıya alınmakta, işten ayrılmaları halinde ise otomatik olarak aktif edilmektedir. Sigortalı olarak çalışmaya başlanması halinde yeşil kartın iptal olacağı ifadesi, gerçeği yansıtmamaktadır.’’ dedi.

SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN HEM KENDİ KAZANIR HEM DE ÜLKESİNE KAZANDIRIR

Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödenecek primin yaklaşık 10 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin iş kazası geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da iş kazası sonucu hayatını kaybetmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler işverenden talep edilir. Sigortasız işçi çalıştırmayan işverenler, primlerini düzenli öder ve gerekli belgeleri SGK’ ya yasal süresi içinde verirlerse sigorta prim teşviklerinden yararlanarak çok büyük maliyet avantajı sağlayabilirler." ifadelerini kullandı.

Aydoğdu, "Sosyal güvenlik sistemi tüm bu risklere karşı sigortalı çalışan kişileri güvence altına alır. Sosyal güvenlik bir dayanışmadır ve bu sayede iş kazası geçirenlere meslek hastalığına yakalananlara gelir bağlar, hastalanan kişilere geçici ödenek verir, yaşlananlara emekli aylığı bağlar, sigortalının geride kalan aile bireylerine ölüm aylığı bağlar. Sonuç olarak sigortalı ve işverenlerimize söylenecek sözümüz; Sigortalılarımız için; “Sosyal yardım bugünü, sigortalı çalışmak bugünü ve geleceği korur. İşverenlerimiz için; “Sigortalı çalıştıran işveren hem kendi kazanır hem de ülkesine kazandırır." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim