24 Ekim 2008 tarihinde uygulamaya konulan 5510 sayılı kanunun 86. maddesinde Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilmesine dair usül ve esaslara aykırı davranıldığı gerekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Niğde İl Müdürlüğü tarafından  Niğde’deki 200’ü aşkın resmi kuruma binlerce  lira idari para cezası kesildi.

Geçtiğimiz hafta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Niğde İl Müdürlüğü tarafından Niğde genelindeki 200’ü aşkın resmi kurumlara gönderilen yazı ile 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 11. 86. ve 102 maddeleri gereğince Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin verilmesine dair usül ve esaslara aykırı davranmaktan 150 lira ile 5 bin lira arasında  idari para cezası kesildi.

Edinilen  bilgiye göre, Resmi Kurumlara gönderilen  çok yüksek miktardaki bu borçlar,  eksik bildirim, yada bildirmemekten kaynaklanmadığı,  sadece söz konusu aylık primlerin usül yanlışlığı ile teknik konulardan kaynaklandığı  öğrenildi.

Söz konusu idari cezaların 2009 ve 2010 yıllarına ait olduğu ve Niğde genelindeki bütün resmi kurumlara gönderildiği  öğrenildi.

 Primlerin gönderilmesi sırasında Niğde İl Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü say200i Kamu Bilgi Sistemi  (KBS) verilerinin dikkate alındığı ve Maliye Muhasebe Müdürlüğü gözetiminde söz konusu verilerin girildiği buna rağmen diğer kurumlar gibi Niğde Defterdarlığının bütün birimlerine de idari para cezası uygulandığı öğrenildi.  Cezaya 15 gün içerisinde itiraz hakkı var ancak usül yanlışı olduğu için itirazından da bir sonuç alınamayacağı tahmin ediliyor. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi halinde yüzde 25 ‘lik indirim de söz konusu.

İdari Cezanın Ödenebileceği Ödeme Kalemi Yok , Farklı! yöntemlerle mi ödenecek?

Resmi Kurumlara yazılan cezaların nasıl ödeneceği de sorun oldu, kurum yetkililerinden ve mutemetlerinden edindiğimiz bilgiye göre, binlerce liralık cezaların her ne kadar kurumu adına kesilmiş olsa bile bu cezaları ödeyecek ödeme kalemi yada ödeneği de bulunmuyor. Bundan dolayı kurum mutemetleri ve konuyla ilgili yetkililer sıkıntı içinde, farklı farklı kaynaklardan ödeme çabası içerisindeler, bununda resmi kurumlar için mahsurlu bir durum oluşturacağı da kaçınılmaz.

Kurum mutemetleri ise ,  hem suça muhatap oldukları için hemde cezanın tahsili konusundaki uygulamaya  tepkili, 2008 yılında SGK il Müdürlüğü tarafından 5510 sayılı kanun için 1 saatlik birifing verildiğini,  onda da hiç detaya girilmeden bilgi verildiğini, 5510 sayılı kanun usül ve esasları konusunda bilgisiz bırakıldıklarını, kendi çabaları ve  Maliye Muhasebe Müdürlüğünün  istediği ve yönlendirdiği şekilde uygulama yaptıklarını üstelik ceza konusu bazı uygulamaların hala devam ettiğini ama ona rağmen idari para cezasına tabi tutulduklarını bunun önemli bir sorun olduğunu, daha önceden Belediyelere verilen bu tür ceza affının resmi kurumlar için de yapılmasını,  yetkililerin bu konuya duyarlı olması  gerektiğini belirttiler.


Editör: TE Bilişim