Niğde Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil, okul kıyafetlerini kaldırılmasının ekonomik açıdan aileleri, psikolojik açıdan da öğrencileri zarara uğratacağını belirtti ve okul kıyafetlerinin kaldırılmasına dair uygulamaya tepki gösterdi. Yeşil, bu durumun terzilere de zarar vereceğini söyledi.

Okul kıyafetlerinin kaldırılması ile, zaten yok olmakta olan terzilik mesleğinin bir darbe daha yiyeceğini ifade eden Yeşil, "Okul kıyafetinin serbest bırakılması sonucu binlerce arkadaşımız, ustamız işsiz kalacaktır ve bu işin üretimini yapacak fabrika, atölye gibi kuruluşlar kapatılacak ve otomatikman ekonomiye zararı olacaktır. Ayrıca okul kıyafetini satan binlerce esnafın elinde mal var. Bugün en kötü esnafımızın elinde 50 Bin TL'lik mal kaldı ve bu saatten sonra bedava da verseniz kimse almaz." dedi.

Söz konusu uygulamanın ailelerin ekonomisine zarar vereceğine de dikkat çeken Yeşil, "Fakirin çocuğu ne yapacak. En azından ilkbahar, yaz, sonbahar, kış haftada iki kıyafet giyse sekiz ayrı kıyafet alması gerekir. Okul kıyafetini yılda 1 tane alıp, bir de yedek aldığı zaman bu kıyafetlerle okulunu bitiriyordu öğrenci. Bu da maddi durumu kötü olan öğrenciler için kötü bir durum. Pedagojik boyutta da çocukların dengesi ve ruh sağlığı açısından sıkıntılı." diye konuştu. Yeşil, uygulamanın zararlarının tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. 

BİR ÇOK ESNAF BATACAK...

AİLELERİN GİYİM KUŞAM MASRAFI İKİYE KATLANABİLİR...


TESK - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken'de konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. 



 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul kıyafetlerine serbestlik getirilmesini çok olumlu bulan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı, uygulamanın önümüzdeki yıl başlatılmasının eldeki ürünler nedeniyle bir çok esnafı iflasın eşiğine getireceğini söyledi.

 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Karar çok olumlu, Ancak bu sektördeki binlerce üreticinin, konfeksiyoncunun elinde kalacak milyar liralık okul kıyafetleri stoku sektörü batırır. Uygulamanın 2 yıl uzatılması milli servetin heder olmasını önler. Çünkü elde üretilmiş olan giysiler başka bir işe yaramaz. Başta kumaş üreticileri, konfeksiyoncular ve satıcılar bu uygulama ile biter” dedi.

 

Artık öğrencilerin forma giymeyecek olması nedeniyle normal kılık kıyafete daha fazla ihtiyaç duyacağını söyleyen Palandöken, “Geçiş süresi tanınırsa kumaş üreticileri, konfeksiyoncu kendini yeni döneme uyumlu hale getirir. Ülkemizde 15 milyon öğrenci milyar dolarlık pazar oluşturuyor. Belki ailelerin giyim kuşam masrafları iki katına çıkacak ama Pazar büyüdükçe fiyatlar halkımızın alım gücünü aşmayacak seviyeye geleceğine inanıyorum” diye belirtti.





Editör: TE Bilişim