İl Genel Meclisi gündem maddelerini görüşmek üzere toplanırken, Şeker Pınarı kaynak suyunun Ulukışla İlçesine bağlı köylere tahsis edilmesi en önemli konu oldu. Toplantıda, Bor ve Ulukışla Belediyelerinin Şeker Pınarı suyunun ilçelerine getirilmesi için Maliye Bakanlığına bağlı Milli Emlak’a başvurdukları bildirildi.


Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, Ulukışla İlçesinde bulunan Şeker Pınarı suyunun 240 litresinin boşa aktığını söyledi. Nebol, Bor ve Ulukışla Belediyelerinin Şeker Pınarı suyunun ilçelerine getirilmesi için başvuruda bulunulduğunu belirterek, su projesine ortak olmak Şeker Pınarı’nın 2. gözesinden 80 litre suyun Ulukışla köylerinin su ihtiyacının karşılanması için tahsis edilmesi konusunda İl Genel Meclisi’nden yetki istedi. Meclis Üyeleri 80 litre suyun az olacağı düşüncesiyle, suyun 20 litre daha artırılarak 100 litreye çıkarılmasını oy birliği ile kabul etti.


İl Genel Meclisi, Başkan Mahmut Peşin Başkanlığında gündemde bulunan 10 maddeyi görüşmek üzere toplandı. Toplantının önemli maddeleri arasında bulunan Niğde’nin Ulukışla İlçesi Şeker Pınarı kaynak suyunun 2. gözesindeki sudan 80 litre/saniye miktarın Ulukışla köylerinin su ihtiyacının karşılanması amacı ile Ulukışla İlçesine bağlı köylere tahsis edilmesi maddesi görüşüldü. Görüşmelerde Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, konuyla ilgili Meclis Üyelerini bilgilendirdi.



240 LİTRE SU BOŞA AKIYOR



Niğde için önemli bir proje geliştirilmeye çalışıldığını dile getiren Nebol; “Şeker Pınarı suyu ile ilgili daha önce bir çalışma yapmıştık. Yüksek bir yere suyu basıp depoda biriktirip Çiftehan, Ulukışla ve bu yol güzergahında bulunan bazı köylerin su ihtiyacını karşılamayı düşünmüştük. Buna bağlı olarak da geçtiğimiz günlerde Şeker Pınarı suyunda bir çalışma yaptık. Yaklaşık 2 gözde 540 litre su var. Bizim tahminlerimize göre şu mevsimde 240 litre su boşa akıyor. Geri kalan suyu ise Pozantı Belediyesi, Tekir Belediyesi, Alpin Köyü kullanıyor. Belediyeler kaynak suyundan, 167 Sayılı Kaynak Su Yasasına göre talepte bulunduktan sonra Maliye Bakanlığı bu suyu tavsiye ediyor. Şuanda Maliye Bakanlığı Milli Emlak Alpin’e Tekire, Pozantı’ya bu suyu tahsis yapmış. Boşa giden 240 litre su için İller Bankası bir çalışma yapıyor” dedi.



ULUKIŞLA VE BOR MİLLİ EMLAK’A BAŞVURDU



Ulukışla ve Bor İlçelerinin su için Milli Emlak’a başvuru yaptığını dile getiren Nebol; “ Bu 240 litre su gelecekse biz de geçiş güzergahındaki köylerimize Şeker Pınarı suyundan niye içirmeyelim? Dedik. Bu amaçla tahminlerimize göre boşa akan 240 litre suyun 80 litresine biz talip olduk. Kanunda, eğer köylere su verilecekse bunun tahsisini İl Genel Meclisi yapar. Belediyeler bu sudan tahsis isterse bunu Milli Emlak tahsis eder. Ulukışla ve Bor Belediyeleri Milli Emlak’a başvurdu. Özel İdare’nin 80 litre su ile bu projeye ortak olması için tahsisini yapıp Milli Emlak’a göndereceğiz” dedi.



MECLİS ÜYELERİ 100 LT’YE ÇIKARDI



İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol’ün açıklamasının ardından Meclis Üyeleri 80 litre suyun arttırılarak, 100 litreye çıkarılmasını oy birliği ile kabul etti.

İl Genel Meclisi Mahmut Peşin İl Genel Meclisi’nin yoğun bir ay geçirdiğini ifade ederek “İl Genel Meclisimiz bu ay yoğun gündemlerle toplandı. 29 gündem maddesi görüştük. Gündem maddelerimizin her biri de birbirinden önemli gündem maddeleriydi ilimizin kültürüne, turizmine, eğitimine katkı sağlayacak gündem maddeleriydi” dedi.



Editör: TE Bilişim