Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte havaların iyice ısındığı Niğde’de, sebze fidelerinin satışına başlandı. Müstakil evi olan vatandaşlar ve köylerden gelen vatandaşlar  bahçelerinde ekmek için, apartman dairesinde oturanlar ise büyük saksılarda yetiştirmek için her hafta Perşembe günü kurulan pazara koştu.

Niğde Perşembe pazarında domates, biber, patlıcan ve salatalık başta olmak üzere satışı yapılan sebze fideleri vatandaşlar tarafından kapış kapış alınıyor. Satışlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan fide satıcılarından Ahmet Kuş, "Fideler henüz 2 gündür satılmaya başlandı. İnsanların ilgisi çok iyi, her bir fidenin bağı 1,25kuruş. İnsanımız doğal sebze ve meyveye artık daha çok önem veriyor. Eskiden bahçesi olanlar çok sık gelirdi. Şimdi apartman bahçelerinde hatta evlerin balkonlarında fide yetiştirenler var" diye konuştu. 

FİDELER DOĞRU DİKİLMEZSE KURUR
Fide ekimi ile ilgili de bilgi veren Kuş, "İnsanlara basit geliyor ama ekim işi ciddi bir iştir. Bu, akşam serinliğinde yapılması gereken bir işlemdir. Öğlen ya da sabah bu işlemi yaparsanız fide kökü ne kadar çok su verseniz de kurur. Kökün toprağa iyi tutunması gerekiyor. Akşamüstü ekim işini yaptıktan sonra bolca su vereceksiniz. Biz bu suya can suyu deriz. Sonra ki 2 ila 3 gün su vermeyeceksin ki kök toprağı sahiplensin. Fidelerin sulaması akşam serinliğinde yapılırsa hiçbir olumsuzlukla karşılaşılmaz" ifadelerini kullandı.

İNSANLAR HORMONLU SEBZE VE MEYVELERDEN BIKTI 
Perşembe pazarında açtığı tezgâhta yetiştirdiği fideleri satan Bahri Güler fide almaya gelenlerin çoğunun, hormonlu sebze ve meyve tüketiminden kaçınan insanlar olduğunu belirterek, "Nasıl yetiştiğini görüyorsunuz, emek veriyorsunuz, suyunu veriyorsunuz, ilacını atıyorsunuz. Sonunda elde ettiğiniz ürün sizin emeğinizle ortaya çıkıyor. Onu dalından koparmak sofraya getirmek insana mutluluk veriyor. İnsan derdini tasasını onunla ilgilenirken bir kenara bırakıyor. Hormon kullanımı gün geçtikçe çok artıyor. Bu insanların doğal ürünlere yani kendi yetiştirdikleri ürünlere yönelmesine neden oluyor. Dolaba koyduğun domates biberler ertesi gün kart hale geliyor. Biz burada çoğunlukla biber, domates ve salatalık fideleri satıyoruz. Bazen eski müşterilerimiz denk geliyor. Sanki daha önce hiç domates salatalık yememişiz diyorlar. Bu bizi mutlu ediyor" diyerek fidelere olan ilginin gün geçtikçe arttığını sözlerine ekledi. 



 
Editör: TE Bilişim