CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde Bor Şeker Fabrikası’nın satılmak üzere olduğunu belirtirken, “Kâr eden kuruluşların bir bir peşkeş çekilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Bu konuyu meclise taşıdık. Niğde kamuoyundan da ilgi bekliyoruz” dedi.

 

ÖZELLEŞTİRME ADIM ADIM GELDİ

 

Doğan Şafak, şeker fabrikalarının özelleştirmesine yönelik adımların adım adım atıldığına işaret ederek süreci şöyle özetledi:

 

“1998 yılında Şeker üretimine kota uygulanmaya başlandı. Şeker Pancarı üretim alanları daraltıldı. Dışarıdan ithalata vize verilmiş oldu.  Şeker Pancarının Üretimi azaltıldı. Son olarak da şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararı alındı.”

 

Doğan Şafak, kâr eden fabrikaların özelleştirilmesi ve zarar eden fabrikaların kapatılmasıyla çiftçilerimiz işsiz kalacağına işaret ederken, “Fabrikaların satılması tekelleşmeyi beraberinde getirecektir” dedi.

 

Üretimde olan fabrikalarının birbirlerini kâr-zarar açısından dengelediğine işaret eden Doğan Şafak, “Şeker fabrikalarımız devlet bütçesine bir zarar oluşturmadığı gibi kâr da ediyor” dedi.

 

“SAT GİTSİN MANTIĞIYLA OLMAZ”

AKP’nin “özelleştir devret”  politikası izlediğini vurgulayan Doğan Şafak, “Hükümet özelleştirmeye; özelleştirilecek herhangi bir kurumun ekonomik ve sosyal boyutlarını dikkate alınmadan ‘sat gitsin’ mantığıyla yaklaşmaktadır” eleştirisini yöneltti.

 

İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Hükümet tarafından, şeker üretimine kota getirildiğini, nişasta bazlı şeker ve yapay tatlandırıcıların kotasının ise yüksek tutulduğunu anlatan Doğan Şafak, bir başka kaygısını daha dile getirdi:

 

“Nişasta bazlı şeker üretimi artışı sağlanmıştır. AKP’nin yaptığı bu girişim, ülkemize yasal olmayan yollarla insan sağlığını tehdit eden kaçak tatlandırıcıların girmesine neden olmuştur. Ayrıca Şeker Pancarından geçimini sağlayan mevsimlik işçileri de unutmamalıyız.”

 

NİĞDE FABRİKASI ÇOK ÖNEMLİ

Şafak, Niğde Bor Fabrikaları’nın özelleştirme politikalarının yanlışlığını göstermesi açısından önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi. Şafak, 2.5 milyon lira kâr eden Niğde Bor Şeker Fabrikası’nın bölge ekonomisine adeta hayat verdiğine dikkat çekti. TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada da bu fabrikanın satılmasına karşı çıktığını anımsatan Doğan Şafak, fabrikanın satılmasının, bölge insanını ne kadar etkileyeceğini rakamlarla ortaya koydu. Şafak şu bilgileri verdi:

 

“Burada çalışan işçi ve memur sayısı 583’tür. Üretilen şeker 49 bin 550 ton, üretilen şeker pancarı 410 bin tondur. Ortalama 4 bin 500 civarında şeker pancarı ekicisi, şeker fabrikasına ürün satarak geçimini sağlamaktadır.  Bunun dışında 1500 civarında nakliyecimiz yine şeker pancarının nakliyesini yaparak bu sektörden geçimini sağlamaktadır”

 

Doğan Şafak, satış hazırlıklarının sürdüğünü, ancak böyle bir satışın gerçekleşmesi durumunda fabrikanın bölge ekonomisine yarattığı katma değerin yok olacağını vurguladı.

 

21. YÜZYILDA LİDER ÜLKE OLMAK İÇİN

Şafak, 21.yüzyılda Türkiye’nin lider bir ülke olabilmesinin en önemli şartlarından birinin, vazgeçilmez temel gıda maddesi şeker ve şeker endüstrisinin yaşatılması olduğunu vurgularken, “Türkiye’nin lider ülke olabilmesi için, şeker ve şeker sanayinin kotalarla sınırlandırılması değil, mevcut üretim potansiyelini arttırarak ihracatçı, sektörde lider olması zorunludur” dedi.

 

Doğan Şafak, bunların gerçekleşmesi için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: “Şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılmalı. Bu fabrikaların verimlilik ve kârlılık prensibine göre çalışmalarına uygun ortam hazırlanmalı, yenileme yatırımlarını finanse edecek bir yatırım programı uygulanarak şeker endüstrisinin rekabet edilebilirliği sağlanmalıdır.”

Editör: TE Bilişim