İlimizin en önemli geçim kaynaklarından birisi PATATES üretimidir. Bu alanda, Niğde – Nevşehir üretimde ülkede lider durumdadır.

Ancak her yıl hasat döneminde ve yaz başında patatesin pazarlanmasında büyük sorunlar yaşadığımız da kaçınılmaz bir gerçeğimizdir.

Bu konunun bilimsel tarzda ele alınması zaruridir. Çünkü bu ürünün depolanma imkânı olsa bile uzun süre doğal olarak muhafazası mümkün değildir. Yapılacak işlerden birisi bu ürünün uzun süre muhafazasını sağlayacak işlemlerden geçirerek hem zaman kazanmak hem de katma değeri yüksek sanayi ürünü haline getirip çiftçimizin refah düzeyini artırmaktır.

Bu amaçla 1998 yılında zamanın Kalkınma Bankası’nın bağlı olduğu Bakan Sayın Prof. Dr. Salih YILDIRIM’a yaptığım müracaat sonucu, banka araştırma müdürlüğü uzmanlarınca yapılan NİĞDE UYGUN YATIRIM ALANLARI ARAŞTIRMASI, Haziran 1998’de hazırlanarak Sayın Bakan ve zamanın Banka Genel Müdürü Sayın Taci BAYHAN tarafından ilimizde yapılan bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

Bu araştırmanın amacı; araştırmanın önsöz bölümünde (vii) açık olarak ifade edildiği gibi “…ekonomik ve sosyal yapısı büyük ölçüde tarımsal kaynak potansiyeline bağlı olan Niğde ilinde gelecekteki tarımsal kaynak ve sınai üretim deseninin yeni alternatiflerle çeşitlendirilmesi konusunda beliren gereklilikten hareketle; çeşitli bulguları saptamak, kullanılmayan potansiyelleri ortaya çıkarmak ve bunların ışığında yapılacak değerlendirmelerle uygun yatırım konularının saptanmasına yöneliktir”.

Bu çalışmayı bu kuruma yaptırmanın bir amacı da yatırım konusunda ihtiyaç duyulacak banka kredi destek ve teknik yardımlarını da önceden temin etmekti.

Çalışma sonucu hazırlanan metinde; önerilen yatırım konuları, tahmini yatırım tutarları ve istihdam durumları 127.  Sayfasında dolar bazında gösterilmişti. ENTEGRE PATATES İŞLEME TESİSİ bu yatırım konularından birisi idi.

Bir yıl sonra 1999 genel seçimleri yapıldı. Ben seçimi kaybettim. Bu tarihten sonra Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. NİĞDE UYGUN YATIRIM ALANLARI ARAŞTIRMASI (Haziran 1998 – Ankara) konusunun gündeme getirilip irdelendiği resmi veya sivil toplum kuruluşu zemininde bir çalışmanın yapıldığını ve uygulamaya geçildiğini ben duymadım.

Bu konuda bilgisi olan var mı bilemiyorum, varsa yirmi yıl sonra vardığımız yerin değerlendirmesini yapmanın gerçekten günümüz ve ilimizin geleceği açısından yararlı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca bu bilimsel ciddi değerlendirme yapılırken, Üniversitemiz bünyesinde bulunan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin de bu konunun bilimsel zemini olduğu değerli bir avantajımızdır.

Bu tür ciddi bilimsel katkılar alınmadan ve planlı programlı yatırımlar yapılmadan, geçici çözümlerle üreticinin alın terinin yeterince değerlendirilmesinin mümkün olmadığını yine bu hasat dönemi başlangıcında üreticilerimizden ve üretici temsilcisi Ziraat Odalarımızın basında çıkan beyanlarından anlamaktayız.

Hayırlı hasat dileklerimle selamlar; başarılar dilerim.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

20.12.2019

Not: Banka tarafından hazırlanan

araştırma ve entegre patates üretim

tesisleri Fizibilite Etütleri (Eylül 1998)

bende mevcuttur.

Editör: TE Bilişim