Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde mildiyö hastalığı belirtilerinin görülmeye başlandığını belirterek, üreticilere zamanında ilaçlama yapmaları uyarısında bulundu.

Patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde mildiyö hastalığı  belirtileri görülmeye başlandığını ifade eden Yılmaz " Üreticiler zamanında ilaçlama yapmalı" dedi.

Yılmaz, Son günlerde havanın serin ve  yağışlı olmasının patateste mildiyö hastalığı için zemin hazırladığını,  üreticilerin bu hastalığa karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Niğde'de yılda yaklaşık 800 bin ton ile 1 Milyon 200 bin ton patates üretiminin yapıldığını  ifade eden Yılmaz, Mildiyö konusunda önlem alınmadığı takdirde büyük zararlar oluşabileceğini bildirdi. Ziraat Odasında görevli mühendisler tarafından patates ve fasulye  ekili alanlarda gerekli incelemeler yapılarak, çiftçilerin hastalığa karşı uyarılmalı.

 Tarlaların sık kontrol edilmesi ve erken müdahalede  bulunulmasının önemine işaret eden Yılmaz; “Mildiyö hastalığı bitkinin yeşil aksamını ve kökünü çürüterek toprak  altındaki yumruların büyümesini önlüyor. Bu yıl  hastalık daha tam anlamıyla baş göstermeden ilaçlama yaparak hastalığı bertaraf  edelim. Patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde şu anda hastalık belirtileri  görülmeye başlandı. Niğde bölgesinin tamamını kapsamıyor, ancak koruyucu  ilaçların atılmasını öneriyoruz."



 
Editör: TE Bilişim