80’den fazla ürünün Koronavirüs açıklaması öncesi İstanbul Gıda Hali’ndeki resmi bülten fiyatları ile bu haftanın haldeki güncel fiyatlarını karşılaştırdı. Mevsimsel etki ile pek çok sebze-meyve arzının artması fiyatların gerilemesini sağladı. Yine aynı sebeple kış ürünlerinin fiyatları da bu dönemde yükseliyor. Ancak temel ürünler olarak toparlayabileceğimiz patates ve soğan fiyatları ise yüzde 60 ila 70 oranında halde artarken, sarımsağın fiyatı ise 70 liraya dayandı. Bu ürünlerin pazardaki fiyatları bu oranın çok üzerinde artış kaydediyor.

DOMATES FİYATLARI YÜZDE 50’YE YAKIN GERİLEDİ

6 Mart’ta fiyatı 5 TL olan domatesin fiyatı 27 Mart’ta Hal’de yüzde 40 düşerek 3 TL’ye geriledi. Pek çok farklı türü olan domateste en çok tercih edilen salkım domatesin fiyatı ise 8 TL’den 6 TL’ye düştü. Çeri domatesin fiyatı ise yüzde 25 düşerek 15 TL oldu. İkinci kalite domatesin fiyatı ise aynı kaldı.

PATATESİN FİYAT YÜZDE 66 VE SOĞAN YÜZDE 70 ARTTI

Patates fiyatlarında artış ise yüzde 66 oldu. 6 Mart’ta İstanbul Hali’ne 3 TL’den gelen ürünün fiyatı bu hafta 5 TL’ye ulaştı. Taze patatesin fiyatı da 6 TL’den 7 TL’ye çıktı. İkinci kalite patates ise 1,5 TL’de satılmaya devam ediyor.

Öte yandan taze soğan fiyatları 12 TL’den 3 TL’ye gerilerken kuru soğanın fiyatı yükselmeye devam ediyor. 6 Mart’ta 2,30 TL olan kuru soğanın fiyatı bu hafta itibariyle 4 TL oldu. Pazara ulaştığında ise fiyat 5 ila 8 TL arasında değişiyor. Sadece İstanbul Hali’ndeki fiyat artışı yüzde 70’in üzerinde gerçekleşen kuru soğanın ikinci derecede kaliteli olanı ise 1,5 TL’de hale giriş yapıyor.

PAZARIN EN PAHALISI FASÜLYE

Çalı ve şeker fasulye fiyatları ise istikrarını korudu. Mart ayı başında çalı fasulye en ucuz 15 en pahalı 20 TL’ye satılırken bu hafta fiyat aynı kaldı. Öte yandan şeker fasulyenin fiyatı yüzde 20 artarak 25 TL oldu. Arzının artması beklenen fasulye fiyatlarında gerileme olacağı tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim