CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, beraberinde Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ile Şeker İş Sendikası Genel Merkezini ziyaret etti.
 
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Genel Sekreter Fevzi Şengül, Genel Teşkilatlanma Sekreteri İlhan Özyurt, Genel Eğitim Sekreteri Hasan Basri Güzel ile görüştü. Görüşmede Gürer danışmanları Hamdi Fidan ve Mustafa Hacı Çopur da yer aldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şeker pancarı ve şeker üretiminin önemine değinerek Mecliste bu konudaki çalışmalarını anlattı.  Niğde Bor Şeker Fabrikasında asıl işi yapan geçici işçilerin durumu, fabrikada emeklilik ile oluşan boşalmaların mevcut geçici işçilerle doldurulmaması ile doğan işçi açığı, olası iş kazalarını, fabrikada teknolojik yenileşmenin sağlanamamış olması, üretim kayıpları, şeker pancar üreticisinin sorunları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Gürer :“Stratejik bir ürün olan pancar ülkemizin gelecekte de önemli bir ürünü olabilecek durumdadır. Özellikle nişasta bazlı ürünlerle doğan sorunların aşılması, işçilerin çiftçilerin sıkıntılarının giderilmesi önemlidir. Sendika, çiftçiler ve kuruluşları ile sorun çok boyutludur. Çözüm çiftçinin, işçinin lehine değerlendirmeler ile ele alınmalıdır. Şeker Fabrikalarının teknolojileri yenilenmeli, kadrosuz işçiler kadroya alınmalıdır. Bu konuyu Mecliste de dile getiriyorum. Sesini duyurmak için iki saat fazla çalışma protestosunu da Mecliste söz alarak gündeme getirdim. Çiftçinin de her aşamada devlet desteği ile korunması gereklidir. Biz işçimizin çiftçimizin sorunlarının çözümü konusunda her zaman yanlarında olduk olmaya da devam edeceğiz ”dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Şeker kurumunun NBŞ kotasını artırmasını Sayıştay raporunda da gerçekçi bulunmadığının da ifade edildiğine de dikkat çekti. Gürer, sektör sorunlarının araştırılması için  Meclis araştırması da verdiğini söyledi. Meclis araştırmasında 4634 sayılı şeker Kanununun yürürlüğe girmesi ile şekerde başlayan yeni dönemin önemine vurgu yaptı. Kanunun yurt içi tüketimin yurt içi üretimle karşılanması gerektiği dikkate alındığında Şeker Kurumunun ithal nişasta bazlı tatlandırıcılara izin verme nedenin araştırılmasını gerekliliğini ifade etti. Şekerde uygulanan dış alım vergisinin % 135’den % 20 düzeyine çekilmesinin gerekçesini, yargı kararlarına rağmen neden ve niçin ithal glikoza yöneldiğinin sorgulanması, Şeker talebi karşılanmasında sorun yokken nişasta kökenli şeker kotasında değişimin gerekçelerinin tartışılması gerektiğini ifade etti. Soru önergeleri ile de sorunu Mecliste dile getirdiklerini söyledi.

Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, sendika olarak şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinden nişasta bazlı ürünlere değin kapsamlı  bilgi verdi. Şekerin geleceği üzerine düzenlenen sempozyumlarla konunun her yönü ile ele alındığını ifade eden Genel Başkan Gök, liberal ekonominin ve siyasetin hakim olduğu ABD’de devlet eliyle  özel  fabrikaların  devrini  üretici ve  çalışanlara sağlayarak ABD genelinde pancardan şeker  üretiminin  tamamının çiftçi  birliklerine teslim edildiğine dikkat çekti.  Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin şekeri “stratejik bir ürün” olarak değerlendirerek şeker üretimini üçüncü sektör denilen kooperatifler eliyle gerçekleştirdiklerini, Fransa’nın özelleştirdiği fabrikalarını tekrar kamulaştırdığını belirtti.  Türkiye’nin tarımsal ve endüstriyel şeker üretim potansiyelini artırarak sürdürmek ve sektörü modernize ederek katma değer artışı ile sermayeyi tabana yayarak adil gelir dağılımına katkı sağlanabileceğini de söyledi. Fabrika ve işçi sorunları ile ilgili çalışmaları da anlatan Genel Başkan İsa Gök “Sendika olarak bugüne kadar çok önemli bir çalışma ve mücadele içinde olduk” dedi.

Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de  konunun önemine  dikkat çekti ve  ziyarette şeker ile ilgili kapsamlı değerlendirmelerinin önemli ve yararlı olduğunu söyledi. Bir saati aşan görüşmede şeker ve şeker işçisi ile sektör konusunda geniş kapsamlı değerlendirme  ve görüşmelerde bulunuldu.

 
Editör: TE Bilişim