CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na  sorduğu soruları Bakan yanıtladı.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ,“Orman işlerinde çalışan taşeron sayısı nedir? Ne kadar süre çalışmaktadırlar?Orman işçilerinin çalıştıkları ve hak ettikleri halde fazla mesailerinde ödeme sorunu var mıdır? Varsa nedendir?İşçilerin sendika seçimlerinde baskılar yapıldığı doğru mudur? Bakanlığın bu konuda bir sendikadan yana taraf olması söz konusu mudur?” sorularını Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na yöneltti.
 
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıtta şöyle dedi:“Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından orman işlerinin, Orman Kanununun 40'ıncı maddesine istinaden orman köylüsüne ve kooperatiflere yaptırıldığı, Orman Genel Müdürlüğünde çalışan işçilerin çalışma saatleri ve fazla mesai ücretlerinin Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre ödendiği belirtilmektedir.
 
2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla orman işlerinde alt işverene bağlı çalışan sigortalı işçi sayısı 4.042 kişidir.
 
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 17'nci maddesinde " (1) On beş yaşım dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir. (3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. (5) Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır." hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca kayıtlarımızın incelenmesinde, Bakanlığımıza konu hakkında herhangi bir başvurunun intikal etmediği anlaşılmıştır.“
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  ülkemizde  sendikalara üyelik konusunda yoğun baskı yaşandığı ve hükümete yakın olan sendikaların tercihi konusunda yerel yöneticilerin ciddi baskılarda bulunduğunun  bilindiğini, sendikaların yayınlarında dahi durumun açık olarak ifade edildiğini, Bakanlığının bu konuda bir baskı olmadığı ifadesinin gerçekci olmadığını ifade ederek Bakanlığın  6356 Sayılı Yasaya uygun davranış için gerekli hassasiyeti göstereceğini umduğunu belirtti. Fazla mesai ödemelerinde de kurum yöneticilerinin daha adil olması hak kayıpları yaşanmamasının gereğinin bir kez daha anımsatılmasının da ihtiyaç olduğunu ifade etti.

 
Editör: TE Bilişim