Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından melezleme yöntemiyle geliştirilen ve tescil aşamasına gelen 15 Temmuz Kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir’in isminin verildiği Halisdemir isimli üzüm çeşidinin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde dikimi yapıldı.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Selçuk Karabat, “ Bugün bir proje çerçevesinde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü müdürlüğü olarak ortak bir proje çerçevesinde buradayız. Burada Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından TAGEM bünyesinde Tarım Bakanlığı bünyesinde geliştirilen Üzüm çeşitlerinin adaptasyonu projesini gerçekleştiriyoruz. Bu meyanda 7 adet üzüm çeşidimizi bugün Ömer Halisdemir Üniversitesinde toprakla buluşturacağız. Öte yandan yine melezleme çalışmaları sonucu çeşit adaylarımız içerisinde bulunan ve önümüzdeki süreçte tescil aşamasına gelen ve tescile sunacağımız ve şimdiden ismini koyduğumuz Niğde Ömer Halisdemir üniversitesinde 15 Temmuz Kahraman Şehidimiz Ömer Halisdemir’in ismini yaşatmak amacıyla üzüm çeşidimize şehidimizin ismi Halisdemir ismini verdik. Tescil sonucunda bu çeşidimiz tescillendiğinde ülkemizde yaygınlaşacak. Bu Halisdemir üzüm çeşidimizi burada Ömer Halisdemir üniversitesinde toprakla buluşturmak istedik ki hem Niğde koşullarında ki performansını görelim, hem de Üniversiteye yapmış olduğumuz çalışmayla bir anlam katalım istedik. Bu projemizin benzeri bir projemiz de Tokat, Gaziantep, Tekirdağ, Manisa ve Mersin devam ediyor. Bu şekilde devam eden bir proje ve önümüzdeki yılda yoğun bir şekilde çalışmalarla devam edecek” dedi.

Beyaz sofralık üzüm çeşidi olan ve Halisdemir ismi verilen üzüm çeşidinin ilk dikimi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde gerçekleştiğini ifade eden Karabat; “ Halisdemir çeşidimiz beyaz iri taneli ve sofralık bir üzüm çeşidimiz. Niğde’ye adapte olacağını düşündüğümüz bir çeşidimiz. Bu çeşidimizin ismini Halisdemir olarak belirledik.  Bizim tescil sürecini tamamlayan 11 çeşidimiz var. Bu çeşitlerimiz değişik bölgelerde değişik sayıda adaptasyonu yapılıyor. Bu çeşidimiz daha çeşit pozisyonunda ve tescil sürecine yeni başlıyoruz” diye konuştu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, “ Niğde’nin çok eski bir bağcılık kültürü var ama bu son yıllarda gittikçe azalmaya başladı. Bu anlamda fakültemiz bölgeye katkı sağlamak amacıyla Niğde Valiliğinin desteğiyle bir proje başlattı. Burada Türkiye’de yetişen, Niğde’de yetişen 40’a yakın üzüm çeşidiyle bağ tesisi yapılıyor. Proje kapsamında aynı zamanda Manisa Bağcılar Araştırma Enstitüsü ile bir birliğimiz var. Manisa Bağcılık araştırma enstitüsünün geliştirmiş olduğu çeşitleri bu projemize dahil edildi. Enstitünün geliştirmiş olduğu 8 çeşidi Ömer Halisdemir Üniversitesinde toprakla buluşturuyoruz. Bu projeyi bizim için anlamlı kılan ise Üniversitemizin adını taşıdığı 15 Temmuz Kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir’in isminin verildiği Halisdemir üzüm çeşidimizi bugün toprakla üniversitemizde toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayede hem şehidimizin ismini yaşatmış olacağız hem de öğrencilerimiz farklı asma çeşitlerini görerek, uygulama yaparak daha güzel yetişmiş olacaklar” diye konuştu.
 


 
Editör: TE Bilişim