Türkiye’nin ekonomik göstergeleri iyi gitmiyor. İşsizlik oranları, yoksulluk oranları son 5 yıldır düzenli artarken  son aylarda meydana gelen dolardaki artış ise ekonomik krizin habercisi olarak belirtiliyor.
 

Memur maaşı 2008’e döndü

Türk Lirası’nın dolar karşısında uğradığı değer kaybı memur maaşlarını da eritti. Türkiye Kamu Sen’in yaptığı araştırmaya göre memur maaşları 2008 yılına göre aylık ortalama 130.4 dolar, 2015’e göre ise aylık ortalama 22.5 dolar değer kaybetti.
 
Türkiye vatandaşlarının serveti 13 yıl geriye gitti, borçları katlandı.
 
Credit Suisse'in Küresel Servet Raporu'nda Türkiye'ye ilişkin veriler, krediye dayalı büyüme modelinin ve TL'deki kaybın yetişkin başına borç tutarına ve servet erimesine etkisini ortaya koydu. Raporda çok çarpıcı rakamlar yer alıyor. Türkiye'deki yetişkin başına düşen borç 2010’da bin 475 dolar iken, 2016 yılında 6 bin 89 dolara çıktı. Rapora göre 2016 yılında Türkiye’de yetişkinlerin ortalama serveti 13 yıl geriye gitti.

 
CHP Niğde Milletvekili Gürer; İşsizlik ve yoksulluk artıyor

CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyon Üyesi ve CHP Emek Bürosu Yürütme Kurulu  Üyesi Ömer Fethi Gürer 2016 yılında işsizlik ve yoksullukta artış yaşandığını ve 2017 yılının da sorunlu geçeceğinin görüldüğünü belirterek “Öngörüsüzlük ve yönetebilme beceriksizliği ile AKP hükümetleri bu süreci yaratmıştır” dedi.



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  emekli ve çalışanlara verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. Ülke nüfusunun  80 milyona dayandığını kişi başına düşen milli gelirin ise  2015 yılında 9.257 dolardan  7.676 dolarlara indiğine dolarda yaşanan oynamaların yoksulların yaşamlarını daha da zorlaştırıcı etki yapacağını söyledi. Dolara endeksli her alanda hesaplanabilen öngörülen ile sapma olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Ülkemiz her alanda yetersiz yönetim eksikliğini yaşamaktadır. Komşu ülkelerle yaratılan sorunlardan yurt içinde teröre, üretimden sanayiden emekten esnaftan yana uygulamaların yetersiz ve plansızlığından, tarımda yaşanan sıkıntılara değin ciddi sorunlar vardır. Turizm durma noktasına gerilemiştir. Turizmciler ne yazık ki 2017 içinde ümitli değildir. 2015 yılına göre kişi başı 1.257 dolar yoksullaştığımız görüldüğüne göre hükümeti başarılı olarak tanımlamak olası değildir. Ekonomide küçülme yaşanmaya devam etmekte üretici ürettiğini değerine satamadığı gibi tüketici pahalı ürün almakta, bu anlamda dahi bir düzenleme sağlanamamaktadır. Hükümet bol bol proje ve vaatlerde bulunmakta bir süre sonra açıkladıklarının yetersizliği üzerine yeni projelerle süreci oyalamaktadır. Çıkarılan yasaların bazılarında yeniden geriye dönüş yapıldığı   açıktır ” dedi.

GENÇ İŞSİZ SAYISI ARTMAKTA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer işsizliğin önemli ve ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini de ifade ederek şöyle konuştu:”  2016 yılında kapanan işyerleri ile işsiz kalanların sayısında artış hızlandı. Bu arada geçici işçilikle kısmen yaratılan kısa vadeli çözümler sonuçta iş sürekliliği olmadığı için işsizliğin sürmesine neden oluyor. Ülkemizde 6 milyon civarında işsiz var. 15-24 yaş arasında işsiz oranının % 19’a yükselmesi erilen boyutun düşündürücü bir yanıdır. Genç işsiz sayısı artmaktadır. AKP Hükümetleri işsizliğe kalıcı çözüm yönünde adımlar atmamaktadır. Taşeron işçilere üç ayda kadro sözünün ne yazık ki bir yıldır gerçekleştirilmemesi de önemli bir sorundur. Emeklilikte yaşa takılananların yanında 4C’ lerin 14 aydır bekledikleri düzenlemeler de yapılmamıştır. Ülkemizde eşit işe eşit hakların sağlanmamış olması da ayrı ve önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. AKP Hükümetlerinin yoksulu daha yoksul, varlıklı sınırlı kesimi de daha zengin yapan politikaları, emekçiler emekliler ve dar gelirliler için yaşam zorluğunun artmasına neden olmaktadır. Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları ve işçi istihdam büroları gibi uygulamalar emekçilerin yaşamlarını mengeleyen uygulamalardır ki bu anlamda yapılanlar sorunları çözmekten çok artırmaktan öteye fayda sağlamamıştır  “dedi. 
 

 
Editör: TE Bilişim