Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan merkezi ödemeler kapsamında Fon Kurulu’nun 2015/2 sayılı kararı gereği Öksüz, Yetim ve Asker Çocuğu (ÖYAÇ) yardım programı hayata geçirildi.

Haber-Video-Foto: Fatih ÖZATA

Niğde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Abuzer Ceylan, Niğde mahalle ve köy muhtarlarına ÖYAÇ Yardım Programı hakkında bilgilendirme yaptı.

Niğde Belediyesi meclis salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Vakıf Müdürü Abuzer Ceylan yaptığı açıklamada; “Niğde Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak, bugün muhtarlarımızla bir araya gelerek onlara hükümetimizin yeni başlatmış olduğu öksüz, yetim ve asker çocuklarını yardım, maaş olayını muhtarlarımıza kriterlerini öğretelim, onları haberdar edelim. Köylerinde ve mahallelerinde bu kriterlere uygun olan öksüz, yetim ve asker çocuklarını bize yönlendirmeleri için bugün bu toplantımızı düzenledik, muhtarlarımızı bilgilendirdik.

ÖYAÇ YARDIMI ŞARTLARI NELER?

Hükümetimiz öksüz, yetim ve asker çocuklarını aylık 100tl bir maaş planlıyor ve bu uygulamada başlandı. Hazirandan itibaren de bu maaşı görecekler. Öksüz, yetim yardımına kimler başvurabilecek, önce kısaca onu da bahsedeyim sizin aracılığınızla Niğde halkıda duymuş olsun. Öksüz yetim dediğimiz şahıslar biliyorsunuz annesi babası yada hem annesini hem babasını kaybetmiş çocuklardır. Bunlar öncelikle 18 yaşını doldurmamış olması lazım bize başvurabilmeleri için, bekar olmaları lazım, aile sosyal il müdürlüğünden herhangi bir yardım almıyor olması lazım, yine bizim Sevgi Evleri gibi yada yurtlarımız gibi devletin her hangi bir bakım yerlerinde kalmıyor olmaları lazım ve 2022 engelli aylığı almıyor olmaları lazım ve ayrıca evde bakım aylığı almıyor olmamaları lazım. Bu kriterleri taşıyan öksüz, yetim çocukların vasileri bize gelip başvuracaklar. Vasilerde ne gibi şartlar arıyoruz onları da ilk önce aradığımız şart tabi mahkemece vasi edilmiş lazım bu çocukların, ayrıca yine bu çocuklarla aynı hanede ikamet ediyor olmaları lazım ve sağlık güvenceleri de G0 yani eski adıyla yeşil kartlı olmaları lazım, sigorta ve bağ-kurlu olmamaları lazım. Yine bu hak sahibi olacak vatandaşlarımızın Aile Sosyal İl müdürlüğünden bakım ücreti almıyor olmaları lazım ve bizim 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Vakıf kanunumuza da uygun olmaları lazım”dedi.

BABASI ASKERE GİDEN ÇOCUKLARA YARDIM

Abuzer Ceylan açıklamasının devamında; Diğer aylık türümüzde asker çocuğu, askere giden vatandaşlarımızın annesine veya eşlerine zaten asker maaşı veriyorduk. Ayrıca hükümetimiz bu askere giden kardeşlerimizin çocukları varsa yine onlara da aylık 100tl bir maaş bağlıyor. Buda annelere bağlanacak, buradaki kriterimiz yine çocuk 10 yaşını doldurmamış olacak, bekar olacak, babası askerde olacak, yine Aile Sosyal İl Müdürlüğünden bakım ücreti veya çocuk ücreti gibi herhangi bir yardım almıyor olacak ve annesiyle aynı evde ikamet ediyor olacak. Birde 2022 den maaş almıyor olacak. Hak sahibi olan annenin ise yine çocuğu ile aynı hanede ikamet ediyor olması lazım, yine sosyal güvencesi sigorta, bağ kur olmayacak , G0 yani yeşil kartlı olacak, yine evde bakım dediğimiz o yardımdan faydalanmıyor olacak ve bizim vakıf kriterlerimize uygun olacak ve en önemli kriterlerimizden bir tanesi de asker maaşı alıyor olacak. Bu şartları taşıyan Niğde’de ki merkezdekilerin Merkez Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfına, ilçelerde ki vatandaşlarımız ise ilçe Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip müracaatlarını yaptıkları zaman bu şartları taşıyorlar ise maaşları Haziran ayında postane üzerinden Tc kimliklerine yatacak ve bu parayı almış olacaklar. Muhtarlarımızla toplantımızda bu konuyu açıkladıktan sonra biz şu duyuruyu da yapmış olalım sizin aracılığınızla”dedi.

KÖMÜR YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLADI

Vakıf Müdürü Abuzer Ceylan 25 Mayıs 2015 tarihinde kömür yardımı başvurularına da başlandığını belirttiği konuşmasında; Pazartesiden itibaren kömür başvurularına da başlıyoruz. Vatandaşlarımızı geçen sene kömür alamayan vatandaşlarımızı başvuruya bekliyoruz. Geçen sene kömür alan vatandaşlarımız tekrar vakfa gelip müracaat etmelerine gerek yok. Biz onları o liste üzerinden güncellemelerini yapacağız. Uygunlarsa devam edecek almaya. Ama geçen sene başvurmuş alamamış olan vatandaşlarımız vakfa gelip başvurularını yapabilirler. Biz incelemelerimiz yaptıktan sonra uygun olursa onlara da kömürlerini uygun olursa inşallah vereceğiz.” dedi.

Bilgilendirme toplantısı soru cevap şeklinde devam etti.




Editör: TE Bilişim