TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Niğde Ticaret Sanayi Odası tarafından düzenlenen ''Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma'' konulu konferansa katılarak girişimcilik hakkında bilgiler verdi.



Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO) ile bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler Kurulları’nın öncülüğünde düzenlenen Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma konulu panel, 24 Nisan Perşembe günü Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele, TOBB başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti 23. Dönem Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adnan Görür, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Ak parti Niğde il başkanı Emrah Özdemir, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Zekeriya Yerlikaya, Bor Ticaret Odası Başkanı Nurettin Eriç ve Yönetim Kurulu üyeleri,  daire müdürleri, NiTSO Üyeleri, Niğde Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldılar.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan panelin açılış konuşmasını  NiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu yaptı.

Katırcıoğlu; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı şirketlerin yönetim kademelerinde aile üyeleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle; kurum içerisinde kararların alınmasında aile üyelerinin etkili olduğu ve aileden en az iki jenerasyonun kurumda istihdam edildiği aile şirketlerinin bulunduğunu belirtmek isterim.

Aile şirketlerinin sonraki kuşaklara ulaşarak, faaliyetlerini sürdürebilmelerinin yolu, işletme değerlerine ve kültürüne sahip çıkmaktan yani kurumsallaşmaktan geçmektedir. Kurumsallaşma süreci, paydaşlar arasındaki dengeleri sağlamakta, nesiller arasındaki değer çatışmasını azaltmakta ve çalışanları da şirkete daha çok bağlamaktadır. Bunun sonucunda da kurumsallaşmayı başaran şirketler daha uzun ömürlü olmaktadır.

Türkiye ekonomisini geliştirmek ve bu gelişimi devamlı kılmak istiyorsak; ülkemiz şirketlerinin büyük oranını oluşturan aile şirketlerimizin temellerini güçlendirmek ve uluslar arası standartlarda bir yönetim ve kontrol mekanizmasına sahip olmalarını sağlamak zorundayız. Birazdan gerçekleştireceğimiz panelin işletmelerimize yeni bir bakış açısı sağlamasını ve işletmelerimizin sahip oldukları değerleri koruyarak ülkemiz ekonomisini daha üst noktaya taşımalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

Katırcıoğlu’nun ardından AGMER Müdürü Prof. Dr. Tamer Koçel, katılımcılara aile şirketleri hakkında kısa bir bilgi verdi ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Modaratörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) Müdürü Prof.Dr. Tamer Koçel’in yaptığı panelde SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Niğde üniversitesi Rektörü Adnan Görür panelist olarak yer aldılar.

Yaklaşık 6 saat süren panelde SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu kurumsallaşma için en önemli unsurun sistem kurmak olduğunu ifade etti. Aile işletmelerinin neden sonraki nesillere ulaşamadığını anlattı.

Konukoğlu; “ Kurumsallaşma için mühim olan sistem kurmak. Küçük bir bakkal dükkanı da olsa bir sistemi olmalı. Her elbisenin her bedene olmadığı gibi sistemler de herkes için farklılık içerir. Herkes sistemi kendisine göre uyarlayacak.  Aile şirketlerinde şirketin yanı sıra aile bireylerinin de kurumsallaşması da gerekir. Her ortak kasadan istediği gibi para alamamalı. Maaş sistemi çalışılmalı ki herkes bütçesini bilip, ona göre davransın” dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Konukoğlu; “ Hesabınızı iyi yapın. Mütevazi olmayı kesinlikle unutmayın. Yükseldikçe küçülün. Kazancınızın zekatını verin” diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi’nde kurumsallaşma faaliyetlerinden bahsetti. her şeyden önce sistemin doğru konumlandırılması gerekir diyen Görür; “ Sistemin gerekliliğine herkesin inanması gerekir. Kararlı olacaksınız. Uygulayamayacağınız bir kararı almamanız gerekiyor. Eğer açık, şeffaf olursanız sistemi kurmak daha kolay olur. Yeni kurulan ve gelişmekte olan bir üniversite iseniz sistemi kurmak biraz daha zorlaşıyor” dedi.

Panelin ikinci kısmı olan Soru-cevapların ardından panele konuşmacı olarak katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise işsizliğin çözümünün girişimcilik olduğunu belirterek; her yıl 1 milyon gencin istihdama dahil olduğunu ve onlara iş sağlayabilmenin tek yolunun girişimcilikten geçtiğini söyledi.

 Zenginleşmek için girişimci sayısının artması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkemizde kadın girişimcilerin oranı yalnızca yüzde altıdır. Bu oranı en kısa sürede artırmamız gerekir dedi.

Girişimcilik için şuan ki nesil çok şanslı diyen Hisarcıklıoğlu;  ''Salonda bulunan Üniversite öğrencilerimize özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Kazandığınız bölümle alakalı iş sahalarına yönelin. Çünkü burada sizlere bunun eğitimi veriliyor. Başarılı olmanız için bu çok önemli” dedi.


 Türkiye’de kadın girişimci sayısının artması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kızlar sadece eve kapatılmış anne rolünde olmamalı. Peygamber Efendimizin eşi Hz.Hatice o dönemde Mekke'nin en önemli kadın girişimcilerinden biriydi. Peygamberimiz bizim örnek almamız gereken ilk insandır. Hz. Hatice'nin ticaretinde çalışan biriydi. Kadınlarımız ticarette olmalı” ifadelerini kullandı.

 30 yıl önce 3 milyar dolar olan ihracatın bugün 152 milyar dolara yükseldiğinin altını çizen TOBB Başkanı, “Bu ihracatı yapanlar internet, teknoloji bilmeyen nesil. Şimdiki nesil hem teknolojik gelişmeleri iyi bilenler olarak hem de devletin olanaklarının gelişmesine paralel olarak  önleri daha açık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda ihracatımız çok daha artacak ve Türkiye'nin önünü kimse tutamayacak. Dünyada satılan 4 beyaz eşyadan 1 tanesi Türk malı. Artık bizlerin ürettiği ürünler tüm dünyaya yayıldı'' dedi.

 Markalaşmanın önemi vurgu yapan Hisarcıklıoğlu; İyi para kazanayım diyorsan malını iyi pazarlayacak ve marka haline geleceksin, Niğde Gazozu buna en iyi örnektir dedi.

 Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: ''Niğde Gazozu artık tüm Türkiye'nin tanıdığı bir marka, kendini iyi tanıtırsan iyi satarsın. Markalaşmadan sonra inovasyon gerekli. Nedir inovasyon? Önceden simit baştaki tepsi içinde satılırdı, şimdi simit saraylarında satılıyor. İşte bu inovasyon. Tepsi içindeki simit 25 kuruş ise, sarayda 1 TL ye satılıyor. 4 kat fark var. Aynı ürün ama pazarladığın yer çok önemli. İngiltere’de satılan Pardösü markasını Eskişehir SANKO fabrikası üretiyor. Aynı kalitesi, aynı ürünü SANKO markasıyla 200 TL ye satıyor, İngiltere aynı ürünü 2 bin TL ye satıyor. Ne demek istediğimi sanırım daha net anladınız''.

 Hisarcıklıoğlu girişimcilik ruhunun nasıl olması gerektiğini anlatarak, “önce hayal kurun. Hayalleriniz en özgür olduğunuz yerdir. Sonra hedefinizi belirleyin ve çok çalışın. Başarının arkasında çalışmak vardır. Çalışırken de dürüst olun. Ve kaybetmekten korkmayın. Girişimciliğin temeli cesarettir” dedi.

katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panel, panelistlere ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür plaketi takdim edilmesinin ardından sona erdi.


 

Editör: TE Bilişim