Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, tarım sektörünün geliştirilmesine ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik araştırmalar yapılması, gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliği, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin korunması, verimli kullanılmasının sağlanması, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi gibi ana faaliyet konularının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, gıda, tarım ve hayvancılığa yönelik genel politikaları belirlemek, uygulanmasını izlemek ve denetlemek görevlerine uygun olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Desteklemeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Tarımsal Desteklemeler ile tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, uygulanan politikaların etkinliğini arttırmak, sektörün bu politikalara uyumunu kolaylaştırmak amaçlanmaktadır.


Tarımsal destekleme politikaları da ekonomik ve sosyal etkinlikler ve verimlilik koşullarını sağlayacak programlarla uygulanmaktadır. Ödemeler ise bütçe imkanları çerçevesinde ve programların niteliğine bağlı olarak, gerekli denetim ve kontrollerin tamamlanmasından sonra yapılmaktadır.

Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen tarımsal desteklemeler programı dâhilinde geçtiğimiz yıl İlimizde 7 ana başlık altında çiftçilerimize 62.588.602 TL ödeme yapılmıştır.



Niğde İli genelinde yapılan desteklemeler içerisinde ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı çiftçilerimize Alan Bazlı Destekler (Mazot ve gübre desteği, Organik tarım desteği ve İyi tarım uygulamaları) kapsamında 11.572.698 TL, Tarımsal Amaçlı Desteklemelerde (Sertifikalı tohum, sertifikalı fidan, KBKYP, Kuraklık, sel ve don, Tarım sigortaları, Tar. Yay. Ve Danışma, Tarım Koop Des.) 16.989.291 TL, Hayvancılık Desteklemelerinde ( Yem bitkisi, Suni tohumlama, Buzağı, Kimlik sistemi, Gebe düve, Süt Sağım Ünitesi, Süt, Ana Arı, Bal, Arıcılık, Su ürünleri, Koyun-Keçi, Anaç Sığır, Et, Kuzu Aşı, Has. Ari. İşi. Des.) 30.973.096 TL, Çatak Desteklemelerinde 799.285 TL, Telafi Edici Önlemler Desteklemelerinde ( Patates siğil desteklemeleri Üç yılda bir olur en son 2013 yılında verildi) geçtiğimiz yıl ödeme yapılmadı. Havza Bazlı Fark Ödeme ( Hububat Teşvik Primi ve Yağlı Tohum ) desteklemelerinde 1.428.101 TL ve Diğer Tarımsal (Özel İdare Kaynaklı, Elektrik Enerjisi ) desteklemelerinde ise 826.131 TL olmak üzere toplam 62.588.602 TL destekleme yapılarak ödemeleri T.C. Ziraat Bankası A.Ş. hesaplarına yatırılmıştır.



Ayrıca doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir.


Editör: TE Bilişim