Niğde son zamanların en önemli konularından biri olan ve ekonominin Niğde bölgesi için neredeyse tamamını Türkiye için en az yüzde 30’luk dilimi ilgilendiren patates konuşuldu.



 Niğde Grand Hotel’de  düzenlenen toplantının ilk kısmı ve tanışma bölümü basına açık yapılır iken ikinci kısmı ise basına kapalı devam ettirildi.

Niğdeli patates üreticilerin sıkıntılarının ve çözümlerinin konuşulduğu “Niğde İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya Niğde Valisi Alim Barut, Bakanlık Müsteşarı Dr Ferhat Şelli, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bitkisel Üretim genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Nizamettin Bilhan, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ekin Türker, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yücel, Bitkisel Üretim Daire Başkanı Ümit Bayram Kutlu, Tohumculuk Daire başkanı Metin Kayıncıoğlu, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Nevzat Bilişi, Trateji Geiştirme Daire Başkanı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Salih Çelik, Sektörel işbirliği ve Koordinasyon Daire Başkanı, Niğde tarım kuruluşları daire ve şube müdürleri, Siyasi Parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri katıldı. Toplantıya ilginin yoğun olduğu gözlenirken, patates ile ilgili önemli konular konuşuldu.

VATANDAŞ RAHAT DEĞİL İSE İDARENİN DE HUZURU KAÇIYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Niğde Valisi Alim Barut, Patatesin Niğde’nin sembolü ve gereksinimi olduğuna değinerek “Patatesçiler rahat olmadan idarecilerinde vatandaşında huzuru kaçıyor. Bizlerde patates ile ilgili sıkıntıları aşmamamız gerekiyor. Bakanlık temsilcileri bu sıkıntıları aşmak konusunda gerekli çalışmaları yapmak ve incelemek üzere ilimize geldiler. Bu mesele Niğde’nin meselesidir” dedi.

ŞELLİ: PATATE’İN MR’INI ÇEKECEĞİZ

Bakanlık Müsteşarı Dr Ferhat Şelli Niğde’nin en önemli geçim kaynağı olan patates için işbirliği içinde faaliyet yürüttüklerini, tabiri caiz ise Niğde için önemli olan patatesin MR’ını çekeceklerini söyledi. Şelli, “En Yakın zamanda bakanımız ile birlikte Niğde bölgesine gelerek bizzat yerinde patates ile ilgi neler yapabiliriz fikirlerimizi paylaşacağız. Tabi Niğde deyince ilk akla gelen patatestir. Bugün Niğde Türkiye’nin toplam patatesinin yüzde 20’sinin tek başına üstleniyor. Niğde’de toplam 15 bin çiftçi kayıt sisteminde yer alıyor. Bu çiftçilerimizin Niğde’nin 80 köy ve beldesinde en az 5 bini patates üretimi üzerine tarım yapıyor. Niğde patates ile hem Niğde halkına hem de bölge halkına önemli katma değer sağlayan bir ilimiz” dedi.

NİĞDE’NİN TARIMDAKİ BAŞARISI GÖZARDI EDİLEMEZ

Niğde tarımının sadece patateste değil, elma, kiraz, lahana ve yem bitkileri ile birlikte tarımsal üretimde oldukça ileri bir başarı sağladığına da değinen Bakanlık Müsteşarı Dr Ferhat Şelli , “Niğde elma ve lahana üretiminde de Türkiye’nin yüzde 15’ini karşılıyor. Hayvansal ve bitkisel üretimlerde de süt ve süt ürünleri gibi ciddi konularda da önemli atılımlar sağlamaktadır. Bu başarı hikayesinde en önemli faktör Niğde’nin girişimcileri ve üreticileridir. Tabii bunun yanında bakanlığımızın da katkısı önemlidir. Bu toplantının verimli geçmesi için konuşmak yerine dinlemeyi tercih ediyoruz. Her türlü çözümü bulabilmek için bir yol haritası çizeceğiz. Kısacası Niğde’nin sorunu, Türkiye’nin sorunu demektir” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Niğde Milletvekili Kavaklıoğlu, “Geçtiğimiz yıl Niğde patateste don afeti yaşadı. Bu zarar 150 ürün çeşidinin 100’ünde karşılaşıldı ve sadece patates’e destek verildi ve kayıp bir nebze de olsa karşılanmaya çalışıldı. Bu yıl fiyatların düşük olması nedeniyle patatesçiler boğazımıza sarıldı bizlerde bakanlığa. Bakanlığa gittik durumu arz ettik ve konunun çözüm gerektiğini bildirdik. Başbakanımız da bu konuda talimat verdiler. Bu durum çok ciddi ve önemli bir konudur. Bu işi ciddiye almak tüm sorunların çözümü konusunda çok önemlidir. Devletin resmi verileri üzerinden değerlere inanıyoruz. Patates işi çok meşakkatli bir iştir. Girdileri ve diğer sulama masrafları çok yüksek. Bunu aşmak ve sonuç alabilen çok önemli… Kısa ve önemli çözüm önerileri daha etkili olur” dedi.


SELVİ: ANCAK BU ŞEKİLDE SONUÇ ALABİLİRİZ

Kavaklıoğlu’nun ardından söz alan Niğde Milletvekili Selvi, “Geçtiğimizi hafta patates üreticilerini gezdim gördüm. Bazı konular tek taraflı anlatılıyor. Net anlatılmadığı için çözüm noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Burada her şeyi net ve eksiksiz anlatalım. Ancak bu şekilde sonuç alabiliriz. Bu toplantı çok önemlidir” diye konuştu.

ŞAFAK NİĞDE’YE 450 MİLYON TL’NİN

350 MİLYON TL’Sİ GİREMEMEYECEK…

Doğan Şafak, “Niğde’nin tarıma dayalı bir ekonomisi var. Diğer dallarda da gelir sağlansa da Niğde’nin ekonomisi tarıma, yani burada da en önemli olan ürünlerden patatese bağlıdır. Niğde 5 üründe oldukça iddialı işlere imza atıyor. Türkiye’deki toplam üretimde oldukça önemli bir il Niğde. Örnekleyelim Niğde 900 bin ton patates üretiyor bunu 10 Kr’tan sattığınız zaman 90 milyon TL ( Eski para ile trilyon ), bunu 50 kuruştan pazarladığın yada sattığın zaman 450 milyon TL ( Eski para ile trilyon ). Niğde’ye bu yıl bu 450 milyon TL’nin 350 Milyon TL’si girmeyecek. Sadece pattes gibi üründe bu derece ekonomi kayıp yaşanırken elma, lahana, buğday gibi ürünlerde de sıkıntı var. Ve tarımsal ekonomik kayıp ciddi boyutlara ulaşmış oluyor” dedi.

ŞAFAK: VATANDAŞ MEDAŞ’IN İNSİYATİFİNE BIRAKILDI!..

Patates üreticisinin en temel ve en büyük sorunu yerin 120, 150, 180 metre altından dünyanın Türkiye’deki en pahalı enerjisi olan elektriği kullanarak ürününü yetiştiriyor. Bunun yanı sıra Ecemiş Çayı Irmağı kenarından, Seyhan nehri yanından veya Kızılırmak civarında bedava sulamayla patatesini üreten çiftçiler aynı pazarda yer alıyor. Böyle olunca rekabet etme şansıda ortadan kalkıyor. Üreticiler de bedava sulamaya doğru kaymaya başladı. Fakat burada üreticinin bundan başka seçeneği de yok. Çiftçi MEDAŞ’ın inisiyatifine bırakıldı. MEDAŞ’ın değil MEDAŞ’ı satanların kabahatidir. Birçok kalemde ödenen elektrik faturası çiftçinin belini bükmeye yetiyor. Bu sıkıntılar çok geniş çerçevede araştırılmalıdır” diye konuştu.

Toplantı Daha sonra basına kapalı olarak sürdürüldü.




Editör: TE Bilişim