Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen kurumunun 2013 yılı faaliyetleri basın toplantısı düzenleyerek paylaştı.

Haber: Selim GÖKEL
Kamera : Hüseyin YILDIZ



Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen Niğde Grand Hotel’de basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltının ardından toplantı salonunda gerek kendisinin göreve geldiği son bir yılın sunumunu yaptı.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, İl Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Pırlak, Şube Müdürleri Şeref Çakmak, Mahmut Canpolat, Bayram Akkuş, Ahmet Tuğrul Tıraş, İlhami Küçük ve Adem İğdeli ve bazı kurum personelleri katıldı.

İl Müdürü Murat Türkmen görevde olduğu son bir yılda kurumunun yaptığı faaliyetleri anlatırken, Niğde’nin gıda, tarım ve hayvancılık sektörüne dair ilginç açıklamalarda bulundu.

NİĞDE EKONOMİSİNİN % 48’İ TARIMSAL

Türkmen, İlimizin tarımsal yapısını anlatırken Niğde ekonomisinin % 48’ini tarımsal üretimin oluşturduğunu belirtti ve istatistiki bilgiler verdi. Türkmen;” Niğde’de 276 bin hektarlık tarımsal arazi var. Bunun % 87’si tarla arazisi, % 34’i mera, % 9’u meyve arazisi, % 2’si bağ ve yine % 2 sebzelik arazilerden oluşmaktadır.”dedi.

PATATES’DE 1. SIRADAYIZ… ELMA, LAHANA VE CAVDAR’DA 2.SIRADAYIZ

İl Müdürü Murat Türkmen Niğde’de üretilen ürünlerin Türkiye sıralamasını da yine TÜİK verilerine göre açıkladı. Niğde’nin patates üretiminde 1. Sırada olduğunu, elma, lahana ve çavdar üretiminde 2. sırada, kuru fasülye üretimi ile 3. sırada, nektari üretimi ile 8. , armut üretimi ile 15. , kiraz üretimi ile 16., vişne ve mercimek üretimi ile de 17. sırada yer aldığını söyledi.

HAYVAN VARLIĞI BAKIMINDAN 17. SIRADAYIZ

Türkmen, 125 bin büyükbaş hayvan varlığından % 76’sının kültür hayvanı olduğunu, 96.502’si kültür ırkı sığır, 26.820’si melez ırkı sığır, 1.135’i yerli sığır, 17’sinin ise manda olduğunu, büyükbaş hayvan varlığı bakımından Niğde’nin Türkiye genelinde 17. sırada bulunduğunu söyledi. Türkmen ; “Küçükbaş hayvan varlığı sayıları toplamı 501 Bin olup Türkiye genelinde 18. sırada bulunuyoruz. Küçükbaş hayvan varlığının 442.578’i yerli ırk koyun, 632’si merinos koyun, 57.820’si kıl keçisi, 35’i tiftik keçidir” dedi.

İlimizin tarımsal üretiminin ekonomik verilerini de açıklayan Türkmen, sunumuna şöyle devam etti: “Toplam Tarımsal üretim değeri 1.538.230.616 TL olup, kişi başına 4 bin 525 TL tarımsal gelir düşmektedir. Niğde’deki gelirin yarısının tarımsal üretimden geliyor. Bitkisel üretim değeri 954.411.820 TL, Tarla bitkileri 473.753.370 TL, Sebze 88.316.500 TL, Meyve 392.341.950 TL, Hayvansal üretim değeri ise 583.818.796 TL’” olduğunu söyledi.

KURUMUNUN 2013 YILI FAALİYETLERİ

Kurumunun 2013 yılında yaptığı faaliyetlerden de bahsederken görev geldiği dönemde patates üretimi konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Türkmen ; Ocak 2013 tarihinde görevime başlamıştım, o tarihten itibaren yoğun bir kış dönemi eğitim gerçekleştirdik. Alternatif Tarım Ürünleri konusunda 159 yerleşim bölgesinde 4 bin çiftçiye eğitim verdiklerini, AÇEV ve İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü “Dere Tepe Kadın Eğitim Projesi” kapsamında 160 kadın çiftçiye eğitim ve ardından sertifika verdiklerini, Arıcılık, Kültür Mantarı, Biçerdöver operatör kursu, verdiklerini söyledi.

Türkmen hasat sonu kaybı hububat dane kaybını önlemek için ekipler oluşturdukları ve bu konuda eğitimler verdiklerini, “İl genelinde Demonstrasyonlar gerçekleştirdik. 30 çiftçimize deneme amaçlı 2’şer dekarlık kuru fasulye ve nohut tohumu ücretsiz olarak dağıtılmış, ektirilmiş ve takipleri yapılmış, Çamardı İlçesinde bir çiftçimizin tarlasında salep yumrusu dikimi gerçekleştirilmiştir, tarla günleri düzenleyerek 440 çiftçimizin Demonstrasyonları izlemesine imkan verdik, Kadın Çiftçiler Yarışıyor isimli kadın çiftçilerimize yönelik bilgi yarışması düzenliyoruz. Geleneksel olarak yaptığımız Tarım Fotoğrafları Sergisi açtık. ” dedi.

İl Müdürü Türkmen bir yıllık çalışmalarını anlatırken bitki sağlığı konusunda patates sigil hastalığı mücadelesi için 82 Bin dekar alanda ve buğday süne mücadelesi içinde 154 Bin dekar alanda sürvey ve süne mücadele çalışmaları yapıldığını, erken uyarı tahmin sistemi ile 88 Bin dekar alanda elma iç kurdu ve kara leke hastalık mücadelesi gerçekleştirildiğini, insektisit ilaç kalıntısı izlenmesi için meyve bahçesi parsellerinden alınan 43 adet numunenin Bitki Analiz Laboratuarına gönderildiğini belirtti.

BİR YILDA 500 BİN 130 HAYVAN AŞILANDI

Türkmen, kurum personelinin mera tespit çalışmaları yaptıklarını, ilaç ve bitki, toprak tahlili, gübre bayileri ve ilaç bayilerinin denetimini, destekleme tespitleri, tarımsal alt yapı ve arazi değerlendirme gibi bir çok konuda çalışmalar yaptıklarını belirttiği sunumunda ; Son bir yılda 500 bini aşkın hayvanın aşılama işleminin yapıldığını, 243 bin hayvanında küpelemesinin yapıldığını söyledi.
İl Gıda Tarım ve Hayvanlılık İl Müdür Murat Türkmen Gıda konusunda yaptığı sunumda ; İlimizde 2672 tane gıda üreten, işleyen, depolayan işletme var. Bu işletmeleri 2685 kere denetledik. 11 aylık dönende il genelinde girmediğimiz gıda işletmesi yok. Bu işletmelerden 158 adet numune alındı, 147 numune sorunsuz çıktı. 11 numune ise sorunlu olup gerekli cezai işlem yapıldı.”dedi.

NİĞDE’DE EKMEKTE KATKI MADDESİ YOK

Murat Türkmen, 1 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya giren kanuna göre ekmekten katkı maddesi yasaklandı. İl Merkezinde 65 ekmek fırını var. Bu fırınlardan 54 tanesinden hem ekmek hem de un numunesi aldık. Fırıncı veya Un satan fabrikalarda katkı maddesi katabilir diye her ekmek ve un numuneleri alıyoruz. Bu 54 fırının 54 numunesi de temiz geldi. Bu numuneleri Konya ve Ankara’daki a laboratuvarlara gönderiyoruz. Niğde’deki ekmeklerimizde katkı maddesi yoktur” diyen Türkmen kasap, kantin işletmecisi, fırın, pastane ve lokanta, yemekhane işletmecilerine eğitim ve kurs verdiklerini de belirtti.

Türkmen SMS yolu ile çiftçileri bilgilendirdiklerini, koç dağıtım töreni, tarım platformu oluşturduklarını, 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı düzenlediklerini, AHİKA ile tarım çalıştayı ve ürün deseni çalıştayı düzenlediklerini belirtirken bu çalıştayların kendileri için yol haritası olduğunu belirtirken proje birimi oluşturduklarını ve uluslar arası projelerde yer aldıklarını bu konuda gelecek yıl proje kapsamında yurt dışına gidileceğini de sözlerine ekledi.

ÜLKEMİZİN İSTİKBALİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASINDA BU ÇOK ÖNEMLİ

Arazi Toplulaştırma işine de büyük önem verdiklerini belirten Türkmen,” Arazi toplulaştırma ülkemizin geleceği, istikbali ve yüz akıdır. Zaman zaman çiftçilerimiz kişisel çıkarları doğrultusunda karşı çıkabiliyorlar, bunu kendilerine anlatıyoruz, yaklaşık 2 bin 500 çiftçiye arazi toplulaştırma konusunda bilgilendirdik. Bu konu ülkemiz ve Niğde için çok önemli” dedi.

Türkmen, Kırsal Kalkınma Desteklemeleri konusunda da 408 zirai alet makine, 43 sulama sistemi, 8 tarımsal tesisin % 50 hibe desteğinden faydalandırıldığını ve bunun da arazilerde takibinin yapıldığını, yine bir çok çiftçiye büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldığını belirtti.

BOR’DA KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ KURULUYOR

Niğde’de daha önceden Kırmızı Et Üreticileri Birliği yoktu, bu birliği kurduk. Şuanda da Bor İlçemizden bir talep geldi onu da dosya halinde Bakanlığımıza gönderdik. Bor İlçemizde de Kırmızı Et Üreticileri Birliği kurulması için şuan çalışılıyor. Tarımsal Desteklemeler konusu kurumumuzun çok yoğun şekilde üzerinde mesai harcadığı bir konu çiftçiler bizzat kendileri gelip başvurularını yapıyor. Bunların her birinin tarla kontrolü gibi bir çok çalışma yapılmak zorunda bu bizim yoğun bir mesaimizi alıyor. Bu sene yaklaşık 48 milyon liralık bir tarımsal destekleme 14 bin çiftçimize ödenmiş.”dedi.

BOR HAYVANCILIK OSB’Yİ GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ.

Toplantıya katılan gazetecilerin de sorusunu alan İl Müdürü Murat Türkmen, Sitemiz yöneticisi Selim Gökel’in Bor Hayvancılık OSB kurulması konusunda ve Bor ve Niğde’deki bağ ve bahçelerin imara açılması konusundaki sorularını yanıtladı.

İMARA AÇILAN BAĞ VE BAHÇELER

Türkmen; Bor Hayvancılık Organize Sanayi’nin kurulmasını canı gönülden destekliyoruz. Ama şuan bu çalışma çok yeni olduğu için her hangi bir açıklamamız olmadı. Bakanlık nezdinde çalışmalar yürütülüyor… Tarım alanlarının imara açılması ile ilgili de Belediyeler veya özel idareler köylerde imara açılacak yerler varsa,mutlaka ve mutlaka 5403 sayılı Toprak Koruma Kanuna başvurmak zorunda, oradan izin alınmak zorunda, Belediyeler ve özel idare Toprak Koruma Kanuna binaen bize sormak zorunda bu konuda yazışmalar yapılıyor, Valimizin başkanlığında Toprak Koruma Kurulu var, bu kurumda da durum değerlendiriliyor, Arazinin türüne göre de izin veriliyor veya verilmiyor. Kamu yararı varsa Toprak Koruma Kuruluna gitmeden Belediyeler imara açabiliyorlar” dedi.



Editör: TE Bilişim