evlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün KOP Bölgesi için uygulanacak tarımsal sulama yıllık su kotası ile ilgili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına Bölge Ziraat Odası Başkanları, İl Müdürleri ve konuyla alakalı Bürokratlar katıldı.



Toplantıda DSİ’nin 2014’te uygulamaya koyacağı dekar için yıllık 200 ton suyun, ürün deseni fark etmeksizin yetersiz kalacağı, toprak tarımını %50 düşüreceği dile getirildi. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ise konuşmasında; Patates için yıllık en az 650/850 ton, lahana için yıllık en az 600/700 ton, meyvecilik için yıllık en az 750 ton ve tahılgiller familyası için yıllık en az 400/450 ton suya ihtiyacın bulunduğunu söyledi.



“Su hayattır, su olmazsa yaşam devam edemez, bu yaklaşım doğrudur” diyen Veli Kenar; “Kullanılabilir su kaynaklarımız hayati önem taşıdığı için doğru kullanılmalıdır. Ancak kısa vadede olmayacağı, uygulanırsa başta bölgemiz olmak üzere ülkemiz içinde telafisi olmayan zararları beraberinde getireceği iyi bilinmelidir. Tamamen alt yapısı oluşmadan veya kağıt üzerindeki bir taslakla uygulamaya geçilmesi gerçeklerden uzaklaştırdığı gibi dışa bağımlılığı zaruri hale getirir” dedi.



Kenar; “Öncelikle toprak bütünleştirilmesi tamamlanmalı ürün deseni tekrar gözden geçirilmeli, alternatif ürünler geliştirilmeli tekrar yıllık su tüketimleri hesaplanmalı ve gerçekçi bir yaklaşımla ele alınıp her bölgede ayrı ayrı oluşturulacak komisyonlarda görüşülmeli ve sağlıklı bir kota belirlenmelidir. Sürdürülebilir bir tarım için olmazsa olmazı Su dur” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim