Niğde Organize Sanayi Bölgesinde Faaliyet Gösteren, tekstil üretimi konusunda önemli bir yere sahip olan ORTEKS Tekstil A.Ş. ve Doğanlar Tekstil A.Ş. Fabrikalarının Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Doğanlar, Niğde Organize Sanayiyi kurtaramaz, ama Organize Sanayi Niğde’yi kurtarır dedi. Deneyimli ve Başarılı Sanayici Eyüp Doğanlar ile Niğde Organize Sanayi Bölgesi ve sektörü konuştuk. Doğanlar konu hakkında Anadolu Gazetesi  Yazı İşleri Müdürü Alpaslan Düzgün’e açıklamalarda bulundu.

 

 

Niğde Olarak Organize Sanayinin Farkında Değiliz

 

Niğde olarak Organize Sanayinin farkında olunmadığını belirten Doğanlar; “Niğde’de organize sanayi geçmişte neden itibar görmedi konularına girmek istemiyorum. Artık geçmişe takılamamak gerekiyor. Niğde olarak Organize sanayinin farkında değiliz, organize sanayimiz çok gelişmiş bir durumdadır. Organize sanayi bölgemizde çok ciddi kümelenme safhasına gelmiş tekstil hammadde üreten tesislerimiz var. Biz ikinci ünitemizi faaliyete geçiriyoruz, Işıl Tekstil ve Çetinkaya Tekstil ikinci ünitelerini faaliyet geçirdiler. Mevcut sanayicilerimiz artık burayı ciddi anlamda geliştirecekler. Niğde’de iyi ve güçlü sanayicilerimiz var” dedi.

 

Niğde’nin Kurtuluşu Sanayide

 

Niğde’nin Kurtuluşunun Sanayide olduğuna vurgu yapan Eyüp Doğanlar, Niğde Organize Sanayini Kurtaramayacağını, Ama Organize Sanayinin Niğde’yi kurtarabileceğini belirterek, Niğde’nin Kendi Sanayisine sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

 

Doğanlar; “Niğde’nin kendi sanayisine sahip çıkması lazım. Böyle tekstil fabrikalarının olduğu 1 Milyar Dolara yakın bir yatırımın olduğu, 7-8 Milyon TL ciro yapan bir iş koluna burada herkesin sahip çıkması lazım. Bu kadar net söylüyorum.

 

Niğde de çalışan nüfusun %70’i organize sanayi bölgesinde çalışıyor, elektriğin %90’ı organize sanayinde tüketiliyor. Bunlardan Niğde’nin haberi var mı? Bürokrasinin haberi var mı? Sivil toplum kuruluşlarının haberi var mı? Kimin haberi olacak. Bizler yılladır söylüyoruz, kendimiz söylüyor kendimiz dinliyoruz.

 

Çok ciddi varlıklara sahibiz ama maalesef farkında değiliz. Burada tekstil fabrikaları, kumaşa, boyahaneye ve konfeksiyona dönüştüğü an Niğde’yi kimse tutamaz. Bunun örneği Türkiye’de Maraş’tır. Maraşlı, sivil toplum kuruluşları, bürokrasi sanayisine sahip çıkıyor. Ankada’dan gitmiyorlar, bizimkilerde Niğde’den kalmıyorlar. Ağlamayan çocuğa mama vermezler” şeklinde konuştu.

 

Dünyanın En Kaliteli İpliği Niğde’de Üretiliyor

 

Dünyanın en kaliteli ipliğinin Niğde’de üretildiğini belirten deneyimli sanayici Doğanlar; “ Dünyanın en kaliteliği ipliği Niğde’de üretiliyor ve bunun her çeşidi üretiliyor. Tekrar ediyorum Niğde’nin kurtuluşu sanayide tekstil sektöründe. Bizler konuşan veya dertlerini sıkıntılarını dile getirmeyen bir toplumuz. Hesap sormuyoruz.  “Bize dokunmayan yılan bin yaşasın” mantığı ile hareket ediyoruz. Ben bu konuları dile getiriyorum ama bu sorun sadece benim sorunum değil. Tüm Türkiye’nin sorunudur.  Niğde elindeki birçok fırsatı değerlendirememiş. Artık unutun başka illeri Niğde’ye bakın, Niğde’yi de kurtaracak birilerine bakın. Bu dakikadan sonra Niğde’yi tek kurtaracak olan tekstil sektörüdür. Milyonlarca dolarlık yatırım var Niğde’de. Dünyanın en popüler en kaliteli kumaşı Niğde’de üretilmektedir. Tekstil sektörüne İlin yöneticileri, Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, basın, esnaf ve Niğdeli sahip çıkmalıdır.” dedi.

 

Pamuk Üretimi Desteklenmeli

 

Stratejik hammadde olan Pamuğun sektörün başlıca sorunu olduğunu belirten, Eyüp Doğanlar; “  Sektörün birinci sorunu stratejik hammaddesi olan pamuk üretimine devletin ve hükümetlerin son derece ciddi ve sıcak bakması lazım. Bizim çiftçimizi ciddi ciddi desteklemesi lazım. Pamuğun %40’lık kısmını biz üretiyoruz, %60’lık kısmını ithal ediyoruz. Bunun kesinlikle engellenmesi lazım. Türkiye pamuk üretimine son derece uygun toprak yapısına sahip. Bu bakımdan stratejik ham medde devlet politikası olması lazım.

 

OSB Başkanımız Sorunların Farkında

 

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Altunbaş’ın sanayinin içinden geldiğini ve sorunları bildiğini belirten Doğanlar, “Organize sanayi başkanımızın, sorumluluk taşıyan, sanayiciliği bilen, ekonomiyi bilen, teknolojiyi bilen biri olması dolayısıyla gelmiş geçmiş en iyi başkanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Başkanın sadece eli değil bütün vücudu taşın altında. Şuanda son derece ilgili ve bilgili bir organize belgesinin başkanı var, bundan sonra gelecek yatırımcıya ilgi gösterecek sorumluluk çerçevesi içerisinde iyi bir organize sanayi başkanlığı yapacağına inanıyorum ve destekliyorum” dedi.

 

Devlet Fabrika Kapatanlardan Hesap Sormalı

 

İşadamı Doğanlar,  Fabrika kurmanın, ekonomik olarak sorumluluğun sanayicide olduğunu fakat, fabrika kapatmanın sanayicinin elinde olamaması gerektiğini belirterek; “Fabrika kurmak benim elimde olabilir ama kapatmak benim elimde olmamalı. Burada devlet devreye girmeli. Fabrikanın neden kapatıldığını, ekonomik nedenlerden dolayımı, kredi sisteminden dolayı mı, teşvik sisteminden dolayımı veya uygulanan devlet politikalarından dolayımı kapatıldığını araştırmalı ve buna göre bir çözüm bulması gerektiği inancındayım” dedi.

 

Sanayi İl Müdürlükleri Daha Etkin Çalışmalı

 

Bir sanayici olarak Niğde’de Sanayi Müdürlüğünün varlığını bilmediğini ifade eden Doğanlar, “Ben sanayici olarak sanayi il müdürlüğünün Niğde de olduğunu bilmiyorum. Sanayi müdürlükleri daha etkili verimli bir şekilde çalışması gerektiğine inanıyorum. Ben sanayici ve yatırımcı olarak devletimize karşı her türlü sorumluluğumu yerine getiriyorsam, bazı kurumlarında kendilerine düşün sorumlulukları yerine getirmesi lazım” dedi.

 

Üretmeyen Toplum Geleceğini Kaybeder

 

Son dönemlerde toplumda çalışmadan emek harcamadan üretmeden rahat yaşama isteği olduğunu söyleyen Doğanlar, “ Vatandaşlarımızın şikayet etmeye hakkı yok, vatandaşın işsizim demeye hakkı yok. Burada Atatürk’ün söylemiş olduğu “Çalışmadan, yorulmadan üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar önce hasiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikbal ve istikballerini kaybeder” sözünü hatırlatmak istiyorum. Toplum olarak çalışmadan emek harcamadan üretmeden rahat bir hayat sürmeyi istiyoruz. Toplum olarak kafamız taşa değdiğinde eyvah diyeceğiz ama o zamanda çok geç olabilir.

 

Biz 16 yıldır Niğde’de bir şeyler üretiyoruz, üretmeye çalışıyoruz. 220’ye yakın aile reisi çalışıyor. İhracat yapıyoruz. Bunların sorumluluğu bizde, aile sorumlulukları da bizde, tırnaklarına en ufak bir taş değse bu sorunlarının gidermeye çalışıyoruz. Aile sorunlarında ne varsa elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Yani Devlet Baba kavramı değil, devlet hizmetkar Sanayi Baba kavramı var. Onun için bütün toplumunun sanayisine sanayicisine yatırımcısına sahip çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim