Bor   Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksek Okulu, KARDER - Kapadokya Kadın Gençlik Eğitim Kültür Derneği, Kalkınma Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Dekoratif Deri Tasarımı ve Üretimi projesi kapsamında Bor Dericilik Meslek Yüksek Okulu Atölyelerinde verilecek kursa ilgi düşük oldu. Kursa yaklaşık 30 kişi başvurdu.


Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Karder Başkanı Şükriye Halaçoğlu,
Proje Koordinatörü Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu Sekreteri Tuna Öztürk, Ahiler Kalkınma Ajansı Uzmanları  ve Üniversite akademisyenlerinin bulunduğu kursun açılışı 15 gün daha kayıt zamanı uzatılarak ertelendi.

BOR EKONOMİSİ  İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE OLARAK DÜŞÜNÜLMÜŞTÜ

Proje, Kırsal Kalkınmayı sağlamak, kadın ve gençleri meslek ve beceri sahibi yapmak, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı yerleştirmek, yerel turizme katkıda bulunmak, atık deri parçalarını değerlendirerek ekonomiye katkı sağlamak, Bor’da gelişen deri teknolojisine eleman temin etmek,  markalaşmayı sağlamak gibi amaç taşıyordu. Bunları ilk aşama da halı, takı, konfeksiyon, kemer, turistik ve hediyelik eşya gibi malzemeler üreterek iç pazarda ve web sitesi kanalı ile pazarlamayı, kooperatifleşerek ileriki safhalarda atölyeler kurmayı, markalaşmayı, Niğde yöresine has ürünler üretmek gibi aşamalı hedefler oluşturulmuştu.

Yaklaşık  96 Bin TL. Bütçeli Proje ne yazık ki Bor ve Niğdeliler den ilgi görmedi.

 Bu gün başlaması düşünülen ancak kursiyer sayısının azlığından dolayı 15 gün daha başvurusu süresi uzatılan kursun muhakkak gerçekleşeceğini belirten Karder Başkanı Şükriye Halaçoğlu, “Biz bu kursu çok ayrıntılı hazırlamıştık, kadınlar ve gençlerin istihdamını artırmak ve Niğde turizmine katkı sağlamak ve dericilik sektöründeki atık derilerin değerlendirilmesi konusunda güzel bir proje hazırlamıştık. Ama katılımcı konusunda biraz sıkıntı çekiyoruz. Bu hedefleri Niğdeliler göz ardı ediyor.  Katılım proplemini çözdüğümüzde çok verimli bir proje olacağına inanıyorum”dedi.

Proje Koordinatörü Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu Sekreteri Tuna ÖZTÜRK' ise “ Projemiz güzel bir proje ancak böylesi bir proje karşısında  katılım konusunda Niğde ve Bor halkını biraz zayıf bulduk.  Niğdelilerden ısrarla rica ediyoruz, projemize destek versinler, 30 bayan ve 30 erkek kursiyer olarak düşündüğümüz bir proje idi. Projemizin bütün bir yıl ancak uyguluma esnasında ilk önce 3,5 haftalık ve ardından da iki aylık bir uygulama olacak katılımcılar derinin ne olduğunu öğrenecekler ve arkasında da tasarımı öğrenecekler di. Hem saraciyelik hemde süslemeye yönelik deri ürünleri yapılacak. Bor ilçesine deri konusunda ciddi yatırımlar düşünülüyor ama maalesef eleman eksikliğinden dolayı istenilen düzeyde oluşmuyor.”dedi. Niğde ve Borluların böylesi bir fırsatı kaçırmaması gerektiğini ve kursa kayıtların devam ettiğini belirtti.

 *************************

Haberin Yorumu ; 

Tembellik bize miras mı kaldı!

 

Bor İlçesi geçmiş yıllarda dericilik sektörünün en yaygın olduğu ve ilçeye en büyük katma değer sağlayan bir sektördü. Geçmişte 100’e yakın deri işletmesi olmasına rağmen şuan bu rakam 10’lara kadar geriledi. Bor Karma Organize Sanayine taşınan birkaç büyük ölçekli deri işletmesi  haricinde bu sektör her geçen gün kan kaybediyor.

Bu güne kadar böylesi bir sektör varken, ne yazık ki Bor İlçemizde Deri ürünleri işleyen, konfeksiyon veya ayakkabı sanayi gibi bir yan sektör de oluşmadı. Bazı girişimler oldu ancak sonuç alınamadı.

Deri sektörü dünya da ilerlerken buna rağmen ilçemizde  böylesi geriye sayması sonuçlarından birisi de, yine dericilik konusunda büyük umutlarla kurulmuş Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksek Okulu bünyesinde bulunan Dericilik ve Deri Teknolojileri bölümüne geçtiğimiz yıl tercih olmadığı için faaliyet göstermemiştir.  Dericilik Atölyesi atıl halde kalmıştı. Bu yılda son açıklanan ek kontenjanlara göre aynı bölümde 26 kişilik açık var.

Bor’da dericilik bitiyor mu?

Bu soruya cevap,   Deri İşletmelerinin her geçen yıl azalmasından, Üniversite’nin Deri Teknolojileri bölümüne ve en son bu kurs projesine olan ilgisizlik verilebilir. Bu kurs sadece bir semboldür.

Böylesi kurslara olan ilginin olmayışının, Bor hatta Niğde ilinde, işsizlik diye bir sorunun olmadığı düşüncesi oluşturuyor. Gençlerin meslek diye bir sorunu olmadığı, kadınların üretime katılmak, ev ekonomisine katkı sağlamak gibi bir derdinin de olmadığını düşünüyoruz.

Oysa bu topraklarda yaşayan fazla geriye gitmeye gerek yok, babalarımız dedelerimizin nasıl çalıştığı, nasıl zorluklar içinde yaşadığı, nasıl ürettiği konusu herkesin hafızasında bir anı olarak, ya da onlardan nasihat mevcuttur.

Suç bizde değil!... Suç yine onların!… Bize Tembelliği miras bırakmışlar.

 

Not : Manşetteki fotoğraf Bor’da dericilerin (dabakların) eskiden kullandığı aletlerdir. Haberin fotoğrafları için üstdeki foto galeriye tıklayın

 
Konu ile ilgili önceki haberimiz için TIKLAYIN



Editör: TE Bilişim